Szem, látás

A szilikonolaj védi a szemet a sugárterápiától


A szer a potenciális káros sugarak közel 50 százalékát képes elnyelni, ezáltal csökkentve a szem melanómáinak kezelésére alkalmazott sugárterápia során kialakuló károsodást.

Bár a szerzők szerint az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek, azonban a besugárzás előtt alkalmazott kezelés a sugarak mintegy 50 százalékát elnyeli, melyek egyébként a szem hátsó részének és oldalának visszafordíthatatlan károsodását okoznák.

A látásvesztés a sugárterápia egyik legszörnyűbb mellékhatása" - jegyzi meg Dr. Tara McCannel, a Los Angeles-i Egyetem szemsebésze, az Archives of Ophthalmology megjelent tanulmány egyik szerzője "Az orvosok mostanáig csak a daganat elpusztításával foglalkoztak, a látásvesztést másodlagosnak tartották. Munkánk alapján a szóban forgó szilikonolaj egy biztonságos lehetőség, mely védi a beteg szemét a sugárkárosodástól."/ A szem melanómás betegsége a leggyakoribb felnőttkori szemtumor.

Az alkalmazott terápia sebészi, illetve besugárzás. A sugarak ugyan hatnak a daganatra, de a szemideg és az erek károsodásán keresztül sok esetben vakságot okoznak. A betegek több, mint felében, amennyiben túlélik a daganatot, alakul ki vakság a kezelést követő hat hónapon belül. Azonban a kockázatot nagymértékben mérsékelni lehetne a szilikonból készült olajjal, melyet a műtét során juttatnának a szem belső felszínére.

A szerzők megjegyzik, hogy ehhez hasonló olajok alkalmazása igen elterjedt a retinasebészetben, ezek ráadásul nem rontják a besugárzás hatásfokát.