Szem, látás

A szemével forgat egy kanadai filmes

betegszoba.hu


Kamerát ültet a szeme helyére egy kanadai dokumentumfilm rendező. Bár az eszköz segítségével nem fog látni, emberi szemszögből tudja majd rögzíteni az élete eseményeit. Döntésével a közterületeken elhelyezett, az emberek minden lépését követő kamerák ellen tiltakozik.

William Gibson Számláló Nullára című regényében van egy jelenet, melyben egy tévécsatorna munkatársa kiveszi a kameraként is funkcionáló szemeket a médiavállalat halott riporternőjének a szemgödreiből, mert a cég tulajdonát képezik. A jelek szerint a kanadai írónak nem csak az a jóslata vált valóra, ami arról szólt, hogy valamikor létre fog jönni egy egész világot átfogó hálózat a számítógépek összekötésével.

Egy kanadai dokumentumfilm készítő néhány hónapja elhatározta, hogy kamerát ültet az egyik szemének a helyére. Rob Spence-nek gyermekkorában károsodott a látása, amikor a nagyapja puskájával lövöldözött a tehénszarra a hátsó kertjükben és a fegyver visszafelé sült el. Ezután már csak homályos képeket látott a sérült szemével, az évek során viszont tovább romlott az állapota. Három éve végül úgy döntött, egy protézist tetet a teljesen használhatatlanná vált látószerv helyére. De ez nem volt könnyű döntés.

"Nehéz lemondani a szemedről, akkor is, ha tudod, hogy már elvesztetted. Nagyon erősen kötődsz hozzá érzelmileg, nem véletlenül mondják, hogy a szem a lélek tükre." - nyilatkozta Spence korábban a Wired magazinnak. A műtét után egy darabig egy fekete kötést viselt a szeme helyén, aztán döntött úgy, hogy beültet egy kamerát. Ehhez a Torontói Egyetem professzorának, Steve Mann-ek a segítségét kérte, aki a hordható számítástechnikai eszközök és a kibernetika szakértőjének számít, kutatási területe pedig a természetes és mesterséges rendszerek összekapcsolása.

Egy szem méretű a szervezetbe ültethető drótnélküli kamera létrehozása még a miniatűrizáció korában is komoly feladat. Egy szemprotézisben maximum nyolc négyzet milliméternyi hely áll rendelkezésre a kamera az elem és a jeladó számára és ez rendkívül megnehezítette a professzor és a munkatársainak a dolgát. "A legtöbb időt a működőképes kamera rendszer kialakításával és a kamera alakjának a meghatározásával töltöttük."- mondta el Steve Mann. Végül egy hajlékony mikroszenzorokból álló háló létrehozása mellett döntöttek, ami nagyon kis helyen is elfér és a felvevő körül lévő világról emberi nézőpontból készít képeket. A szerkezet még nem teljesen működőképes jelenleg azon dolgoznak, hogy a súlyát sikerüljön olyan mértékben csökkenteni, hogy a kameraszem a műtét után ne torzítsa el a filmkészítő arcát.

Spence most a kamera elkészítésének a folyamatáról forgat, de később a műtétet is filmre venné. "Eredetileg a megfigyelésről akartam dokumentumfilmet készíteni. Úgy hittem egy fajta szuperhőssé válok, aki a minket pásztázó kamerák ellen küzd." -nyilatkozta a Reuters-nek Brüsszelben egy médiakonferencián, ahol a terveiről tart előadást. "Bár még nem készült el az új szemem, néhány ismerősöm már most szólt, hogy zavarná, ha felvenném őket. Az embereket a jelek szerint jobban aggasztja, ha egy dokumentumfilm készítő rögzít néhány dolgot, mint az, hogy minden lépésüket állami kamerák követik. Torontóban 12 ezer kamera van, de a működésüket nem tartják a személyiségi jogok megsértésének. Nem az a célom, hogy minden utcai kamerát tiltsanak be, de szeretném elérni, hogy az emberek tisztában legyenek a működésükkel." - mondta egy másik interjújában.

Bár a filmkészítő nem tervezi, hogy életének minden pillanatát rögzíti, azokhoz az interneten videónaplót vezetőkhöz hasonlóan, akik hónapokon keresztül közvetítették az életüket, ha sikerül létrehozni egy olyan kamerát, ami emberi látószögből rögzíti az eseményeket, majd később kombinálni olyan technológiákkal, ami lehetővé teszi, hogy lássunk rajta keresztül az érdekes kérdéseket vet fel. Mennyit rögzítünk majd a velünk történt eseményekből? Mekkora részét fogjuk vágni, szerkeszteni, visszanézni és mekkora részét élni az életünknek?

Forrás: www.ictpress.hu