Szem, látás

A szabadban töltött idő jót tesz a szemnek


Egy nemrég végzett, szemorvoslási kutatásokat összegző elemzés szerint a szabadban töltött idő csökkentheti a myopia néven is ismert rövidlátás kialakulásának esélyeit gyerekek és kamaszok esetében.

Az Egyesült Államokban és más fejlett országokban sokkal gyakoribb a rövidlátás, mint a ’70-es években. Ázsia egyes régióiban több mint 80 százalék a rövidlátók aránya. Az elemzés szerint a természetes fény jelenléte és/vagy a távoli tárgyak megfigyelése kulcsszerepet játszhat a betegség kialakulásában. Az Amerikai Szemészeti Akadémia 115. Éves Gyűlésén Dr. Anthony Khawaja (Cambridge Egyetem) ismerteti majd a kutatási eredményeket. A vizsgálatokat Dr. Justin Sherwin, a Cambridge Egyetem munkatársa vezette.

Az elemzésben felhasznált adatokat nyolc, különös körültekintéssel kiválasztott, a szabadban töltött idő és a rövidlátás kapcsolatát boncolgató kutatásból állították össze, melyekben összesen 10 400 gyermek és kamasz vett részt. Dr. Sherwin és kollegái arra a következtetésre jutottak, hogy heti viszonylatban mindegy egyes plusz szabadban töltött óra mintegy 2 százalékkal csökkenti a rövidlátás kialakulásának esélyét. A rövidlátó gyerekek átlagosan hetente 3,7 órával kevesebbet töltöttek a szabad levegőn, mint azok, akiknek jó a szeme.

Bár a pontos okok nem ismertek, a védő hatás úgy tűnik nincs összefüggésben semmiféle tevékenységgel, pusztán a természetes fénynek köszönhető. A nyolcból két kutatás során azt is vizsgálták, hogy a sok, a közellátást igénybe vevő tevékenység - tanulás, számítógépezés - mennyire befolyásolja a rövidlátás kialakulását, a kutatók szerint ugyanis ez egy másik potenciális rizikófaktor lehet.

"A gyerekek szabadban töltött idejét növelni meglehetősen egyszerű és olcsó módszer lenne a rövidlátás megelőzésére és az általános egészségi állapot jobbá tételére" - nyilatkozta Dr. Khawaja. "Ha azonban pontos és biztos módszert szeretnénk kidolgozni, több kutatásra lesz szükségünk. A jövőbeli vizsgálatok során meg kell vizsgálnunk, mely más tényezők (természetes ultraibolya fény, testmozgás, közellátás és távollátás igénybevétele) befolyásolják még a rövidlátás kialakulását."

Fontos lenne még megvizsgálni, hogy a fokozott kültéri tevékenység vajon nem csak prevenciós, de terápiás célokra is alkalmas-e. Egy nemrég, gyerekek részvételével végzett kínai kutatás szerint ugyanis heti 14 óránál több szabadban töltött idő hatására csökken a rövidlátás mértéke már két éven belül is.


Rövidlátás

A közellátó (rövidlátás, myopia) élesen látja a közeli tárgyakat, ám távolra csak homályosan lát. Emiatt távolra nézéskor hajlamos kancsalítani. Vagy a szemgolyó túlzott hossza, vagy a túl erős törőerő okozza. Szövődményt a kontaktlencse viselése, a lézeres beavatkozás okozhat. A rövidlátás ideghártya (retina, látóhártya) leválásra hajlamosít.

Eddigi bejegyzések

gabrielle ( 30 éves nő ) Nyíregyháza , 2 kórtörténet | időpont: 2011. január 11. 22:43

Történet: Gyerekkorom óta szemüveges vagyok.
Kezdeti tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, égő szem, érzékeny szemhéj, homályos látás, könnyezés, szemszárazság
Általános tünetek:
fejfájás, szem fájdalom
Későbbi tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, égő szem, erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, érzékeny szemhéj, könnyezés, látáscsökkenés, szemgyulladás, szemszárazság, szemüvegrendelés gyakori változása, szemviszketés
Gyógyszerek: Szemüveg, Artelac cl szemcsepp rendszeresen
Meggyógyult:    nem

Ducshika ( 25 éves nő ) Megyaszó , 1 kórtörténet | időpont: 2010. február 11. 18:34

Történet: Az én betegségem örökletes, mert nagymamámnak és édesanyámnak is ez a betegsége. Anyukám lágy kontaktlencsét hord úgy 6-7 éve. Az a szerencsém hogy bírja a szemem a kemény kontaktllencsét.
Kezdeti tünetek: Szem:
látáscsökkenés
Későbbi tünetek: Szem:
homályos látás
Gyógyszerek: szemüveg és kontaktlencse (-8 bal -7,5 jobb)
Alternatív gyógymódok:: még szemüveg és kemény kontaktlencse később műtét
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Már nem romlik annyira a szemem mint korábban.

Nico1984 ( 36 éves nő ) Budapest , 6 kórtörténet | időpont: 2010. január 14. 21:09

Kezdeti tünetek: Szem:
látáscsökkenés
Gyógyszerek: nincs
Alternatív gyógymódok:: szemüveg, majd kontaktlencse (-4,25)
Meggyógyult:    nem

Sam ( 30 éves férfi ) Veszprém , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés, 1 wellness értékelés | időpont: 2009. május 22. 10:43

Kezdeti tünetek: Szem:
homályos látás, látáscsökkenés, látászavar
Kórház, rendelő: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet (Veszprém megye, Veszprém)
Gyógyszerek: Szemüveg -1,7
Meggyógyult:    nem

Panita75 ( 44 éves nő ) Budapest , 5 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2009. január 19. 16:12

Történet: 2007 óta "vagyok" hivatalosan rövidlátó. eleinte csak nagyon sokat hunyorogtam. aztán már nem láttam tisztán távolra.

lakásban, munkahelyen, üzletekben nagyon zavar a szemüveg. az utcán jó szemüvegben lenni.
ha sokat van rajtam szemüveg, akkor utána sokkal jobban hiányzik; így próbálom minél kevesebbszer hordani.

nyáron a sima (nem dioptriás) napszemüvegben majdnem tökéletesen látok!
Kezdeti tünetek: Szem:
a szem megerőltetése
Általános tünetek:
fejfájás
Későbbi tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, homályos látás, könnyezés, tompa, elmosódott látás
Általános tünetek:
fejfájás
Gyógyszerek: szemüveg -0,75 mindkét szemre
Meggyógyult:    nem