Szem, látás

A látási viszonyok jelentősen romlottak a légszennyezettség miatt

betegszoba.hu


A tudósok szerint a látási viszonyok jelentősen romlottak világszerte a '70-es évekhez képest, elsősorban a légszennyezettségnek köszönhetően.

A 'globális homály', ahogy a kutatók nevezik a jelenséget, elsősorban Dél- és Kelet-Ázsiára, Dél-Amerikára, Ausztráliára és Afrikára jellemző. Észak-Amerika és Európa értékei az utóbbi években javuló tendenciát mutatnak.

A kutatók szerint a szerves üzemanyagok égéséből származó apró légnemű illetve folyékony részecskék (aeroszolok) a felelősek a jelenségért.

Dr. Robert Dickinson és munkatársai a Texasi Egyetemről összesen 3250 meteorológiai állomás adatait hasonlították össze az 1973 és 2007 közti időszakból.

"Az olyan aeroszolok, mint a korom, a por és a kén-dioxid mind károsan befolyásolják a látási viszonyokat - nyilatkozta Dr. Dickinson - Emellett az olyan aeroszolok, mint a szénégetésből, ipari folyamatokból és trópusi őserdők égetéséből származó részecskék az ökoszisztémára és az egészségre is káros hatással vannak."

A tudósok szerint leginkább India és Kína, valamint az ezekben az országokban folyó óriási méretű ipari tevékenység tehető felelőssé a látási viszonyok romlásáért.