Szem, látás

A könnycsatorna-elzáródás növeli a tompalátás kockázatát


Az amblyopia (tompalátás), amit gyakran ”lusta szem”-ként emlegetnek, a gyermekkori látásromlás okozója, alakosság 1,6-3,6 százalékánál fordul elő. A korai kezelés kritikus fontosságú, mivel az első néhány életév a legjelentősebb a látás kialakulásában. Ha az amblyopiát nem kezelik 6-10 éves korig, a rossz látás tartóssá és kezelhetetlenné válik.

A Journal of the AAPOS című folyóirat legutóbbi számában megjelent elemzésből kiderült, hogy a három év alatti, könnycsatorna-elzáródásban szenvedő gyerekeknél nő az amblyopia kialakulásának kockázata. A gyermekek mintegy 6 százaléka születik ezzel a rendellenességgel.

A szerzők, Noelle S. Matta és David I. Silbert, a lancasteri Családi Szem Csoport munkatársai jelentették, hogy a vizsgált 375 gyermekből 22 százaléknál jelentkeztek az amblyopia kockázati tényezői, ami az általános populációhoz képest nyolcszoros arányt jelent. Az ebbe a csoportba tartozó gyerekek több mint 63 százalékánál alakult ki kezelést igénylő klinikai amblyopia. A betegek fele szemüvegre szorult, minden ötödik pedig szemtapaszra.

"Javasoljuk, hog a könnycsatorna-elzáródással született gyerekek széles körű vizsgálaton essenek át, beleértve a pupillatágítást; illetve gondosan kövessék őket nyomon, ha a kockázati csoportba tartoznak" - mondta el Matta.

"Különösen érdekes az, hogy a tapaszra szoruló gyerekek esetében az amblyopia abban a szemben alakult ki, ahol a könnycsatorna elzáródott. Ez erőteljesen bizonyítja azt, hogy a két elváltozás összefüggése nem csak véletlenszerű." - tette hozzá David G. Hunter, az AAPOS főszerkesztője, a bostoni gyermekkórház vezető szemésze.