Szem, látás

A bifokális szemüvegek lassíthatják a gyermekkori rövidlátás progresszióját


Hatékonyan lassíthatják a rövidlátás (myopia) progresszióját a bifokális szemüvegek egy, az Archives of Opthalmology c. folyóiratban megjelent cikk szerint. A gyermekkori rövidlátás világszerte probléma, egyes ázsiai országokban előfordulása 12 éves korra akár az 50-60 %-ot is elérheti, de a nyugati világban is sok gyermeket érint. Kezelésére a bifokális lencséket már eddig is használták.

Desmond Cheng -a brisbane-i Queensland Műszaki Egyetem és a hong kong-i Műszaki Egyetem professzora- munkatársaival 135 Kanadában élő kínai rövidlátó gyermeket vizsgált. 41 gyermek normál szemüveget, 48 bifokális lencsét kapott, míg 46-an prizmát és bifokális lencsét is tartalmazó szemüveget hordtak.

A progresszió az első csoportban volt a leggyorsabb; a legjobb eredmény a prizmával kombinált bifokális lencsét használó gyermekek esetében mutatkozott. Mivel a rövidlátás etnikai csoportoktól független, a terápia használható lehet a többi myopiás gyermek esetében is -jegyzik meg a szerzők.

"A vizsgált esetek mintegy 54 %-ában a bifokális kezelés lassította a progressziót. Ez a kezelésmód tehát sok rövidlátó gyermek számára lehet eredményes"- írják a kutatók. "Véleményünk szerint a bifokális és prizmával kombinált lencsék hatékonysága 38-55% között van. Ha további kutatásaink is sikeresek lesznek, a kezelésnek kiemelten fontossá válhat a myopia megelőzésében."-összegzik.

A munka a francia Esslior cég támogatásával készült.