Sport

Idős korban nem a szép testért mozgunk


Azok az idős emberek, akik elhatározták, hogy sportolni fognak, nem azért teszik, hogy jó testük legyen, hanem azért, hogy megfelelő szinten tartsák az egészségüket.

Főleg a férfiakra igaz, hogy hat hónap testmozgás után sokkal jobban örülnek a megjavult egészségi állapotuknak, mint a vonzóbb alakjuknak. "Idős korban a sport sokkal inkább életminőség-javító hatású" - véli Renee Umstattd, a texasi Baylor Egyetem egészségügyi oktatója.

Az amerikai Aktív Élet Program keretében megvalósult kísérletébe 1 800, átlagosan 69 éves férfit és nőt vont be, akik korábban nem mozogtak rendszeresen. Az eredményekről készült tanulmány a Annals of Behavioral Medicine című lapban jelent meg.

A résztvevők többsége a program kezdetén elégedetlen volt az alakjával, ám a végére mindegyikük véleménye javult valamelyest, ekkor a legtöbben "semleges" véleménnyel voltak magukról. Kiderült, hogy főleg a férfiakat azonban nem is nagyon érdekelte ez a téma, sokkal fontosabb volt számukra, hogy testük megfelelően működjön. A nők valamivel jobban aggódtak a külsejük miatt. A testük működésével rendszerint a fiatalabb, egészségesebb, ideálisabb testtömegindexű, és többet sportoló résztvevők voltak elégedettek.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy az egészség romlásával párhuzamosan csökken az önbizalom, az új eredmények azonban megmutatják, hogy a folyamat visszafordítható. Főleg a fehér bőrű résztvevő számoltak be nagymértékű javulásról. Ennek az oka valószínűleg az, hogy több időt fordítottak mozgásra.

Colin Milner, az Aktív Időskorért Nemzetközi Társaság alapítója így látja a eredményeket. "Egy bizonyos kor után az ember már kevésbá hiú, mint korábban volt. Ilyenkor már fontosabb, hogy ki tudjunk kelni az ágyból, képesek legyünk sétálni és játszani az unokáinkkal. Mit számít pár plusz kiló, ha közben boldogok vagyunk?"