Sport

A testmozgás jót tesz a perifériás érbetegségben szenvedőknek


A perifériás érbetegség csak az Egyesült Államokban ötmillió embert érint és a végtagamputációk vezető oka. Az orvosok már régóta a testmozgást tartják a betegség legjobb kezelési módjának, de amerikai kutatók erre nézve most tudományos magyarázattal is szolgálnak.

A mozgás az egészséges életmód fontos eleme. Különösen a kitartást edző, úgynevezett kardiogyakorlatok serkentik az izmokban az új erek képződését, ez életmentő lehet, ha sérülés vagy érelzáródás miatt az izom nem jut elegendő oxigénhez. A perifériás érbetegség kialakulása során a beszűkült artériák kevesebb vért juttatnak a végtagokba, ennek eredményeképpen főleg séta közben lábfájdalom lép fel. A betegség megjelenése arra is utalhat, hogy nemcsak a végtagok ereiben, de a szívben és az agyban is zsíros lerakódások alakulnak ki az artériákban.

Dr. Zoltan Arany, a Beth Israel Egészségügyi Központ Kardiovaszkuláris Intézetének munkatársa, a Harvard Egyetem Orvosi Karának docense munkatársaival felfedezte, hogy a PGC-1alfa molekula érzékeli a vér kritikusan alacsony oxigén- és tápanyagszintjét és elősegíti az érképződést. A kutatók egérkísérletek során igazolták, hogy a molekula hiányában a kísérleti állatok izmaiban nem képződtek új erek, továbbá hogy a PGC-1alfa képződését a béta-adrenerg idegrostok szabályozzák.

"Ha növelni tudnánk az izmokban található erek számát, betegek millióinál segíthetnénk elő a sebgyógyulást és előzhetnénk meg az amputációt" - írták a szerzők. "A testmozgás továbbra is az egyik leghatásosabb beavatkozás számos krónikus betegség, így az elhízás, a cukorbetegség és az érelmeszesedés esetén is."

A cikk a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat online kiadásában jelent meg.