Sport

A testmozgás csökkenti a mellrák kockázatát


Egy friss kutatás szerint, a fizikailag aktív idősebb nőkben alacsonyabb az ösztrogén, illetve bomlástermékeinek szintje, ami talán magyarázatot ad arra, miért képes a testmozgás csökkenteni a mellrák kockázatát.

A szakemberek már korábban is észrevették, hogy azoknál a menopauzába lépett nőknél, akik rendszeres testmozgást végeztek, csökkent a mellrák kialakulásának esélye, mindennek pontos magyarázatát azonban nem sikerült kideríteniük. A mostani tanulmány azonban Cher Dallal, az Egyesült Államok Nemzeti Rák Intézetének munkatársa szerint közelebb vitte a szakembereket a megoldáshoz.

Dallal és munkatársai 540 negyven és hetvennégy év közötti lengyel nő adatait vetették össze, akik közül senki nem vett részt hormonterápián. A nők számos fizikai tevékenységben vettek részt, és hét napon át egy a derekukra erősített gyorsulásmérő segítségével mérték aktivitásukat. Ezen kívül vizeletmintákat is gyűjtöttek tőlük, melyben megvizsgálták az ösztradiol és az ösztrogén szintjét, valamint az ösztrogén bomlástermékeinek előfordulási arányát. Kiderült, hogy a fizikai aktivitás a fő ösztrogének szintjének csökkenését eredményezte, emellett megemelte néhány bomlástermék anyagcseréjét is, összességében tehát a testmozgás növeli az ösztrogén anyagcseréjét.

Természetesen, előfordulhat az is, hogy a fizikai aktivitás az inzulin anyagcseréjének javítása révén csökkenti a rák esélyét, sőt az is lehet, hogy a mozgás a normál súly megtartásában segít, ami azért hasznos, mert a legtöbb ösztrogén a zsírszövetekben található, vagyis minél több a zsírszövet, annál magasabb lesz az ösztrogénszint.

Leslie Bernstein a City of Hope Általános Rák Központ (Duarte, Kalifornia) munkatársa - aki korábban maga is tanulmányozta a testmozgás és az ösztrogénszint csökkenése közötti összefüggéseket - úgy véli, a mostani vizsgálat fő üzenete mindenképp az, hogy a nők számára különösen fontos a mozgás, mert bármi áll is a háttérben, a mellrák kockázata kisebb azoknál, akik fizikailag aktív életet élnek.