Sport

A motorozás megőrzi a fiatalságunkat

betegszoba.hu


A "Brain Training" számítógépes szoftvert készítő szakemberek szerint a motorozás a vezető agyának élénkítésével segít fiatalnak maradni.

"A motoros agya a motorozástól aktiválódik, részben azért, mert nagyobb odafigyelést követel - nyilatkozta Ryuta Kawashima, aki kutatócsoportjával és a Yamaha Motor céggel együttműködésben egy kísérletsorozatot végzett középkorú férfiak részvételével.

"Kényelmes és könnyű környezetben az emberi elme és test hozzászokik ahhoz, hogy alacsonyra teszi a mércét" - mondta a kutató. "Végkövetkeztetésünk az, hogy a motorozás kedvező öregedéshez vezethet."

Kawashima tervezte a kvízeket és más játékokat tartalmazó "Brain Training" szoftvert, amely Észak-Amerikában a Nintendo DS játékkonzolon érhető el. A 49 éves motorrajongó Kawashima egy új kutatást idéz, amelyet a Yamahával és a Tohoku Egyetemmel közösen végeztek.

Az egyik kísérletben 22 olyan férfi vett részt, akik 40-es 50-es éveikben jártak, volt motor jogosítványuk, de már legalább egy évtizede nem motoroztak. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket, és az egyik csoportot arra kérték, hogy használják újra motorjukat a hétköznapi életben két hónapig, a másik csoport tagjai pedig továbbra is kerékpárral vagy autóval jártak.

"A motorozó csoport magasabb pontszámokat ért el a kognitív funkciós vizsgálatokon" - számolt be Kawashima. Az egyik vizsgálatban, amelyben a férfiaknak visszafelé kellett emlékezniük egy számsorra, a motorosok pontszámai több mint 50 százalékkal emelkedtek két hónap alatt, a nem motorozóké pedig némileg romlottak. A motorosok ezen kívül azt állították, hogy kevesebb hibát ejtettek munkájukban, és boldogabbak voltak.

"A mentális ellátás a modern társadalom súlyos problémája. Úgy vélem, érdekes újdonsággal szolgáltunk, mivel az adatok azt mutatják, hogy már egyszerűen azzal is javíthatjuk mentális állapotunkat, hogy motorral járunk dolgozni."