Pszichológia

Új pszichológiai diagnózis: a poszttraumás megkeseredettség

betegszoba.hu


A berlini Freie Universitat pszichológusa, Michael Linden szerint létezik egy különleges stressz-szindróma, az ún. poszttraumás megkeseredettség. A szindróma jellemzőit a szakember a Psychotherapy and Psychosomatics c. szaklap januári számában mutatta be.

A poszttraumás megkeseredettség szindróma (posttraumatic embitterment disorder, PTED) egyfajta alkalmazkodási zavar, amely egy súlyos, de nem életet veszélyeztető negatív életesemény után jelentkezik. A szindróma diagnózisát Linden szerint akkor lehet felállítani, ha a megkeseredettség érzése tartósan fennáll, súlyos, az életminőséget nagyban rontó pszichopatológiai tünetek állnak fent és más egyértelmű mentálhigiénés problémával a tünet-együttes nem magyarázható.

A szakemberek 50 PTED-del diagnosztizált valamint további 50, más mentális problémától szenvedő beteg bevonásával végezték vizsgálataikat. A páciensekkel több tesztet is elvégeztettek, például a MINI tesztet (Mini International Neuropsychiatric Interview) valamint az úgynevezett SCL-90 (Symptom Check List 90, egy 90 kérdésből álló kérdőív) tesztet.

A MINI skála eredményei szerint mindkét csoportban több mentálhigiénés zavar diagnózisa is felállítható volt. A PTED-csoportban gyakrabban fordult elő major depresszió és krónikus alkalmazkodási zavar, de a generalizált szorongásos zavar előfordulása ritkább volt. A PTED-es betegek magasabb értékeket értek el az SCL-90-es teszten is.

Linden szerint a PTED-szindróma egyértelműen elkülöníthető más mentális zavaroktól, ide értve az egyéb poszttraumás stressz-reakciókat is. A szakember úgy véli, a poszttraumás megkeseredettség jobb megismerésével pontosítani lehet a pszichológusok ismereteit az alkalmazkodási és reaktív zavarokról.