Pszichológia

Pozitív szemléletmóddal gyorsabb a gyógyulás


Azok az idősek, akik kortársaikat virgoncnak látják, és nem rozogának, azok sokkal könnyebben regenerálódnak egy súlyosabb mozgáskorlátozottsággal járó sérülés után - állítják amerikai kutatók. A pozitív életkori sztereotípiával rendelkező éltesebb betegek 44 százalékkal esélyesebbek a teljes gyógyulásra, 23 százalékkal pedig az állapotjavulásra.

"Ez a kutatás azt sugallja, hogy érdemes lehet fontolóra venni a rokkantság szempontjából a pozitív egészség-sztereotípiákat" - mondta el a kutatás vezetője, Becca Levy, a Yale Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológus és pszichológus adjunktusa. Az eredmények a Journal of the American Medical Association című folyóiratban jelentek meg.

A kutatók azért vágtak bele ebbe a munkába, mert eddig keveset foglalkoztak azzal, hogy egyes idős betegek miért épülnek fel, mások miért nem. Több mint 700, hetven év feletti résztvevőt toboroztak, akik kezdetben nem voltak mozgáskorlátozottak. A 11 éves nyomonkövetési időszak során közülük csaknem 600-an legalább egy hónapig nem tudták önállóan ellátni magukat (pl. öltözés, étkezés).  A kutatás során kikérdezték őket az idős kor észlelésével kapcsolatban, többek közt, hogy mi jut eszükbe róluk. Ötös skálán értékelték, hogy a felsorolt vonások mennyire negatívak illetve pozitívak. A "rozoga" szó 1 pontot kapott, a "virgonc" pedig ötöt. A pozitívabb hozzáállású idősek gyakrabban gyógyultak fel teljes egészében, csaknem 8 százalékkal magasabb arányban. Az állapotjavulás terén is hasonló adatokra bukkantak.

Levy szerint bizonyos tényezők játszhattak szerepet a jelenségben. Lehetséges, hogy a pozitív hozzáállás távol tartja a stresszt és csökkenti a stresszre adott kardiovaszkuláris válaszokat, ami elejét veheti a szívproblémákból eredő mozgáskorlátozottságnak. Elképzelhető az is, hogy aki szerint egy idős ember is lehet fitt, az nagyobb valószínűséggel vesz majd részt rehabilitációban és végez testedzést, ami javíthat a mozgásán.

Egy másik szakértő úgy vélekedett, hogy a társadalom megítélése változott az idősek kapcsán. "Az aktív életszakasz kitolódott, már az elmúlt 20 évhez képest is" - tette hozzá Dr. Gary Kennedy, a Montefiore Kórház geriátriai pszichiátria osztályának igazgatója. "Ettől pozitívabbá válhatnak a kilátások. A derűs emberek aktívabbak, nem tántorítják el őket a problémák, és addig nem nyugszanak, míg meg nem gyógyulnak." Habár a kutatás összefüggéseket fedezett fel a pozitív attitűd és a gyorsabb gyógyulás között, ok-okozati viszonyukat nem igazolta.