Pszichológia

Összefügg a tengerszint feletti magasság és az öngyilkosság?


Az amerikai tudósok már régen megfigyelték, hogy az ország Sziklás-hegység környéki részén a legmagasabb az öngyilkosság előfordulása az országban. Egy új kutatás szerint ennek oka a nagyobb tengerszint feletti magasság, ehhez hozzájárulhat még az alacsony népsűrűség és a rendkívül elterjedt fegyvertartás is.

Az American Journal of Psychiatry folyóirat legfrissebb számában közzétett kutatás alapján a nagyobb tengerszint feletti magasság miatti elégtelen oxigénbevitel megterheli az anyagcserét, ez pedig külön terhet ró a különböző hangulati zavarokban és/vagy depresszióban szenvedőkre. Az asztmát és a légszennyezést korábban már kapcsolatba hozták az öngyilkosság gyakoriságának növekedésével szerte a világon, ez is bizonyítja, hogy a fizikai környezet valóban szerepet játszik a kockázat kialakulásában.

Dr. Perry F. Renshaw, az Utahi Egyetem Orvosi Karának pszichiátria professzora munkatársaival 20 év adatait dolgozta fel és feltárta, hogy kilenc, az Egyesült Államok nyugati részén fekvő állam, plusz Alaszka vezeti az öngyilkossági listát. Ezen államokban találhatók az ország legmagasabban fekvő területei.

 A kutatók azt is megállapították, hogy az öngyilkosság előfordulása mind a vidéken élők, mind a fegyverrel rendelkezők körében magasabb. Ez a két tényező azonban önmagában nem magyarázza a gyakoribb öngyilkosságot, figyelembe kell venni a nagyobb tengerszint feletti magasságot is. Utah államban például az átlagos tengerszint feletti magasság 1980 méter, az ezen a magasságon élők öngyilkossági aránya egyharmaddal magasabb, mint a tengerszinten élőké.

Bár ugyanezt az összefüggést Dél-Koreában is sikerült igazolni, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy számos más tényezőt, így a nemet, az életkort, a kulturális hátteret, a származást, a családi kórtörténetet, a társadalmi, illetve gazdasági státuszt is figyelembe kell venni a kockázat megállapításakor.

"Jól ismert, hogy a városiasabb területeken alacsonyabb az öngyilkosság aránya" - mondta el Alan L. Berman, az Amerikai Szuicidológiai (öngyilkosságokkal foglalkozó) Szövetség vezetője. "A tengerszint feletti magassággal szemben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a ritkábban lakott területeken nagyobb távolságokat kell megtenni a pszichiátriai betegeknek, hogy ellátáshoz jussanak, így meg sem próbálják azt. Számos tényezőt kell tehát figyelembe vennünk, a nagyobb tengerszint feletti magasság önmagában nem magyarázza a gyakoriságot."