Pszichológia

Felébresszük-e az alvajárót?


Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, a népesség 5-10 százaléka is érintett lehet.

Az alvajárás komikuma filmekben, rajzfilmekben előszeretettel használt elem. A filmvásznon valóban humorosnak tűnhet a sötétben, az útjába kerülő tárgyakban bukdácsoló, sokszor falaknak ütköző ember látványa, a valóságban azonban a helyzet sokkal súlyosabb is lehet – figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa. Az alvajárók reggelre rendszerint nem emlékeznek arra, hogy milyen kalandos utakon jártak az éjszaka, így velük eközben bármi megtörténhet. Fent vannak ugyan, sétálnak, mozognak, beszélhetnek, de mégsem éberek, így súlyos veszélyeknek tehetik ki magukat az éjszaka folyamán. A családtagoknak is fejtörést okoz, hogy mihez kezdjenek a betegekkel, felébresszék-e őket, hogyan tereljék vissza a hálószobába, és miként előzzék meg a hasonló eseteket.

Éber alvás
Az alvajárás valójában a paraszomniák, tehát alvás közben előforduló neurológiai problémák csoportjába tartozik, mely főként alvás-hiányos embereknél fordul elő, de erős stressz is kiválthatja. A mélyalvás fázisában, amikor az alvás a legpihentetőbb, a betegek olyan tevékenységeket mutatnak, amelyek alapján ébernek tűnhetnek. Felülnek, nézelődnek a szobában, tesznek egy sétát a házban, de az sem kizárt, hogy ennél hosszabb utakra induljanak, az utcára is kimehetnek, sőt van, aki autóvezetéssel is próbálkozott. Az alvajárót felébreszteni nehéz, sőt a velük kapcsolatba kerülő személlyel szemben akár agresszívek is lehetnek. 

Alvási rutin és gyógyszerek segíthetnek
A kiváltó okok között gyakran a túlzott alkoholfogyasztás, vagy bizonyos gyógyszerek szedése áll, de a súlyos alvásdepriváció és a magas lázzal járó betegségek is előidézhetik. Az öröklődés is fontos szerepet játszik megjelenésében. Egy szülő esetén 45, két alvajáró szülő esetében már közel 60 % az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. A kezelésben elsődleges a megfelelő, biztonságos alvási környezet kialakítása, a hozzátartozók, hálótársak megfelelő felvilágosítása, emellett az alvási higiéne fejlesztése. Ez utóbbi egyfajta rutin létrehozását jelenti, melynek része az elalvás előtti szertartás kialakítása. Fontos, hogy mielőtt az ágyba zuhanunk, találjunk olyan módszert, ami kikapcsol, alvásra hangol. Ez lehet például egy forró fürdő, olvasás, vagy nyugtató zenehallgatás. Az alvajáró környezetét tegyük biztonságossá, ne legyenek éles tárgyak a közelben, az emeleti lépcsők tetejét kisajtóval zárjuk le és hasznos lehet valamilyen riasztó, vagy ajtónyitáskor éles hangot adó szerkezet beszerelése. Az alvajárás gyógyszeres terápiával is kezelhető: antidepresszáns és egyéb, a szakorvos által felírt készítmények segíthetnek.

Fogja kézen, vagy csapjon zajt
Ha az éjszaka közepén alvajáróval találkozunk, a mozgását kezünkkel szelíden kormányozva, vezessük őt vissza az ágyába. Ha ezzel a módszerrel nem boldogulunk, vagy fel kell ébresztenünk, akkor azt semmiképp ne rángatással, vagy durva érintésekkel tegyük. Ilyenkor a legjobb, ha nagy zajt csapunk körülötte, ez rendszerint rövid idő alatt magához téríti az éjjeli vándorlót.

forrás; www.joalvaskozpont.hu

Alvásminőség felmérés

Kérjük töltse ki alvástesztünket, amellyel most részt vehet nyereményjátékunkon is! A 2016.09.05 - 10.31 között kitöltött tesztek között 10 db 5.000.- Ft értékű Pharma Nord ajánékcsomagot sorsolunk ki.


Álomkór

Az álomkórnak két típusa van: a gyors (egy éven belüli) lefolyású kelet-afrikai és a lassú (két-hat év alatt lezajló) nyugat-afrikai. Az elõbbit az állati ostoros egysejtûek közé tartozó Trypanosoma brucei rhodesiense okozza, amelyet jobbára a gyilkos csecselégy (Glossina morsitans) terjeszt, míg az utóbbinak a T. b. gambiense a kórokozója, s ennek az álomkórcsecselégy (G. palpalis) a legismertebb közvetítõje. Az ember vérében élõsködõ, onnan az agygerincvelõi folyadékba és a központi idegrendszerbe is eljutó álomkórostoros három fejlõdési folyamata a csecselégy belében és nyálmirigyében megy végbe (lásd az ábrát), s a fertõzésre képes egysejtû a vért szívó rovar nyálával oltódik be az ember érrendszerébe.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 11. 18:26

Történet: A betegséget a cecelégy csípésével terjedő Trypanosoma brucei parazita okozza. Afrika szub-szaharai részén endémiás. A kezdeti nem jellegzetes tünetek (láz, fejfájás, ízületi fájdalom, nyirokcsomómegnagyobbodás) megjelenése után vérszegénység, hormonzavarok, vese- és szívproblémák léphetnek fel. Ha a parazita eléri az idegrendszert, súlyos, maradandó károsodást okozhat. A rovarcsípésen kívül terjedhet szexuális úton, anyáról gyermekre és vérátömlesztéssel is.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, fejfájás, izületi fájdalom, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, zavartság
Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, kóma
Gyógyszerek: Vénás pentamidin, suramin és eflornithine. Második fázisban intravénás melarsoprol.
Alternatív gyógymódok:: A betegeket két éven át félévente lumbálpunkcióval kell ellenőrizni a kiújulás veszélye miatt. A megelőzés a terjesztő cecelégy irtásával lehetséges.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Kezelés nélkül 100 százalékban halálos betegség. A halált az idegrendszer érintettsége okozza, először inszomnia, majd egyre súlyosbodó mentális leépüléssel, mely végül kómához vezet.