Pszichológia

Egy egyszerű vérképpel kimutatható a depresszió

betegszoba.hu


Egy egyszerű vérteszt segítségével felállítható lehet a depresszió diagnózisa, és az is eldönthető, hogy hatásosak lehetnek-e az antidepresszáns gyógyszerek egy betegnél - jelentették be amerikai kutatók kedden.

A kutatóknak sikerült azonosítania egy olyan fehérjét az központi idegrendszerben, amely gyakorlatilag a depresszió jelzőjeként is használható - derült ki a Neuroscience folyóiratban közzétett kutatásból. "Ez segíthet abban is, hogy 4-5 nap alatt kiderítsük, mennyire hatásos az antidepresszáns terápia a betegeknél. Így a betegeknek ezentúl nem kell egy hónapig várniuk, hogy kiderüljön, a szervezetüknek és alkatuknak megfelelő kezelést kapják -e" - mondta a kutatás fő szerzője, Mark Rasenick az Illinois-i Egyetemről.

Rasenick és kollégái 16 öngyilkosságot elkövetett depressziós ember agyát hasonlították össze olyan elhunytakéval, akik nem szenvedtek pszichiátriai rendellenességtől. Azt találták, hogy a depressziós emberek agysejtjeiben a szóban forgó jelző protein, a Gs alfa egy bizonyos részben, úgynevezett "zsírtutajokban" koncentrálódott. "Ezek a "tutajok" a sejt olyan sűrű, ragadós részei, melyek vagy lehetővé teszik, vagy megakadályozzák a kommunikációt a molekulák felszíne között" - magyarázta el Rasenick. Amikor a protein megreked ezeken a tutajokon csökken a képessége arra, hogy ellássa feladatát. "Az antidepresszánsok segítenek abban, hogy a Gs alfák kikerüljenek ezekből a tutajokból és segítsék az idegvégződések közötti kommunikációt." Míg hozzávetőleg egy hétbe kerül, hogy az antidepresszáns hasson az agyra, a Rasenick szerint a vérsejtekben már 4-5 nap elteltével megfigyelhetők változások. Elmondása szerint "ez a teszt nagyon egyszerűen, egy egyszerű klinikai laboratóriumban is elvégezhető. Nagyon izgalmas az a lehetőség, hogy négy-öt nap elteltével megtudhatjuk, hogy megfelelő terápiát kap -e a beteg, és ha nem azonnal válthatunk egy másikra."