Pszichológia

Dohányzásra ösztönöznek az azt tiltó táblák


Egy új pszichológiai tanulmány szerint a dohányozni tilos táblák épp ellenkező hatást váltanak ki a dohányosokból, a figyelmeztetések ugyanis meghozzák a kedvet a cigarettázáshoz.

A tudósok szerint a dohányzást tiltó jelek, vagy figyelmeztetések ironikus hatást váltanak ki a dohányosokból, aminek következtében tudat alatt sóvárogni kezdenek a nikotin után. Mikor azt mondjuk valakinek, hogy ne gondoljon egy rózsaszín elefántra, az illető fejében azonnal megjelenik egy rózsaszín elefánt képe, magyarázta az ironikus hatás mechanizmusát Brian Earp, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A legtöbb közegészségügyi figyelmeztetés negatív, tagadó módban van megfogalmazva: "Mondj nemet a drogra!", "Ne igyon és vezessen!", vagy "Dohányozni tilos!". A dohányzást tiltó táblákkal gyakorlatilag tele vannak a városok, üzletek, járművek és éttermek, ami a dohányos ember eszébe juttatja a dohányzást, és ezzel tudat alatt megnöveli a nikotinéhséget.

Brian Earp az elmélete bizonyításához az úgynevezett "joystick teszttel" kezdte vizsgálni a dohányzó önkénteseket. A kísérlet során néhány résztvevőnek olyan képeket mutattak, amelyeknek a sarkában egy dohányzást tiltó jel szerepelt, a többi résztvevő képén nem volt ilyen jel. A joystick teszt segítségével azt lehet mérni, hogy az alany milyen szinten vonzódik, vagy éppen utasít el bizonyos ingereket. Ha az alany maga felé húzza a joysticket, az arra utal, hogy vonzódik a képen látható jelenséghez, ha eltolja magától a kart, az annak a jele, hogy elutasítja azt. Az vizsgálati eredményekből egyértelműen kiderült, hogy azok a dohányosok jobban vonzódtak a dohányzással kapcsolatos képekhez, akiknek korábban dohányzást tiltó jelek szerepeltek a képeik sarkában, mint akiknek nem szerepelt ilyen jel.  Earp tanulmányának eredményeit a Brit Pszichológiai Társaság éves konferenciáján, Glasgow-ban mutatták be.