Pszichológia

Depresszióhoz vezetnek a szoptatási nehézségek


Azok az anyák, akik újszülöttjük első két hetében szoptatási nehézségekkel küzdenek, két hónap elteltével nagyobb valószínűséggel esnek szülés utáni depresszióba, mint azok, akiknek semmi gondjuk nem volt a szoptatással.

A Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem kutatói szerint ezért a szoptatási gondokkal küzdő nőkre érdemes jobban odafigyelni, hogy ha később depresszióba esnének, segítséget tudjanak nyújtani a számukra.

"Megfigyeléseinkből kiderült, hogy azok az anyák, akik nem szerettek szoptatni, 42 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek depressziósak gyermekük két hónapos kora körül. Akiknek pedig erős fájdalmaik voltak szoptatás közben, kétszer nagyobb valószínűséggel élték át ezt a negatív élményt" - számolt be róla Stephanie Watkins, a tanulmány szerzője.

Az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban megjelent online tanulmány ötlete Alison Stuebe, az Észak-Karolina Egyetem munkatársának klinikai kísérletéből eredt, amely során megfigyelte, hogy ugyanazok az anyák fordultak hozzá depressziós gondokkal, akiknek korábban a szoptatással is problémáik voltak. A vizsgálatok során Stuebe, Watkins és további munkatársaik korábbi vizsgálatokból elemezték ki 2586 szülés utáni depresszióval küzdő nő adatait. A betegek 8,6 százalékánál a szülés után két hónappal jelentkeztek a depresszió tünetei, és többségük azok közül került ki, akik korábban szoptatási nehézségekkel küzdöttek.

Stuebe szerint a tanulmány fontos tanulsággal szolgál az újdonsült anyák számára, miszerint, aki nehézségekkel találja szemben magát a szoptatás során, ne féljen segítséget kérni. Ha pedig valaki csecsemője mellett boldogtalanul ébred reggelente, és úgy érzi, még egy napot nem bír ki, sürgősen forduljon szakemberhez, ne próbálja egyedül leküzdeni a gondjait.