Pszichológia

Az antidepresszáns újabb hatását fedezték fel


A testi betegségekben szenvedő páciensek depressziója esetén is hatékonyan használhatók az antidepresszánsok- állítják brit kutatók, akik szerint a gyógyszerek segítségével jobb hatást lehet elérni, mint placebóval.

Az orvostudomány egyik keveset kutatott területe a testi betegségek mentális egészségre gyakorolt hatása. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a testi betegségekben szenvedők több mint 10 százalékát érinti a depresszió, amely eddig ismeretlen okok miatt felerősítheti a testi betegségek tüneteit és megnövelheti a halálozás kockázatát. Az orvosok általában vonakodnak felírni az antidepresszánsokat a testi betegségekben szenvedők számára, mivel nem biztosak hatásukban.

Lauren Rayner, a King's College kutatója munkatársaival összesen 51 tanulmány adatait elemezte, amelyben 3603 olyan beteg vett részt, akik olyan testi betegségekben szenvedtek, mint például a stroke, az AIDS, a Parkinson-kór és a rák. A kutatók azt találták, hogy az antidepresszánsok hatékonyabbak voltak, mint a placebó, azonban szedésükkor gyakrabban kellett mellékhatásokkal, például a nemi élet zavaraival vagy szájszárazsággal számolni.

"Bár a vizsgálatok kisszámú résztvevőn zajlottak, úgy tűnik, az antidepresszánsok valóban hasznosak lehetnek"- mondta el Rayner. "Mivel azonban a súlyos betegségekben szenvedőket nem vizsgálták, nem tudjuk, ők is ilyen jól reagálnának-e a kezelésre."

Az eredmények több millió súlyos testi betegségben szenvedő páciens számára nyithatják meg az utat a jobb életminőség felé.