Pszichológia

A fiatalok inkább a mának élnek, semhogy takarékoskodnának

betegszoba.hu


A fiatal felnőttek kevesebb mint 40 százaléka rendelkezik elegendő tartalékkal arra az esetre, ha elveszítenék a munkájukat - állítja egy új felmérés.

A 21-34 évesek legtöbbje fizetéstől fizetésig él, és nem tesznek félre nagyobb költségekre, illetve nem fektetnek be hosszú távra. A Facebook nevű közösségi weboldalon érkezett 400 válaszból kiderült, hogy a megtakarításokkal kapcsolatos magas érdeklődés ellenére több mint 30 százalék nyilatkozott úgy, hogy semmilyen megtakarítással nem rendelkezik.

A férfiak rosszabbak ebből a szempontból, mivel 43 százalékuk semmilyen tartalékkal nem rendelkezik a szűkösebb napokra. "Míg a szüleink nemzedéke úgy nőtt fel, hogy elvárták tőlük a takarékoskodást. A 35 év alatti korosztály inkább a mának él, a nagyobb kiadásokat hitelből fedezik." - mondta Richard Greenwood  pénzügyi szakértő a megtakarítások összehasonlításával foglalkozó weblapon. A felmérés szerint a fiatal felnőttek mindössze 20 százaléka takarékoskodik úgy, hogy a félretett összegből fél évig, vagy még tovább is megéljenek.

"Mivel mostanában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma, a takarékoskodók igen magas kamatra számíthatnak, mintegy 8 százalékra." - állítja Greenwood. Ezzel a kamattal az 500 dollárral nyitott számla, melyet kéthetente 150 dollárral növelünk, öt év elteltével már 24 000 dollárra rúg. Ez elegendő egy új autó megvásárlására.

"Ha egy ideig nélkülözni tudjuk a pénzt, akkor egyre magasabb kamatokat kínálnak fel, így kisebb a kísértés arra, hogy kivegyük a pénzünket azelőtt, hogy elérnénk a célunkat."