Pszichológia

A büntetés nem hatásos?

betegszoba.hu


Egy lusta kolléga megbüntetése nemkívánatos eredményhez vezethet, és lehet, hogy hatásosabb, ha egyszerűen elsétálunk - állítják a Harvard Egyetem kutatói.

Az egyetem szakemberei által a neves Nature magazinban publikált tanulmány szerint a büntetéssel ugyanis egy minden résztvevőre nézve ártalmas ördögi kör indulhat el, és a megtorlás végül nem is vezet eredményre.

Az evolúció és a gazdaság kombinációjának tanulmányozásával foglalkozó David Rand és csapata 104 Boston környékén élő diák körében végezték el kutatásukat, akiknek az úgynevezett fogolydilemma nevű kétszemélyes játékban kellett eldönteniük, hogy együttműködnek társukkal vagy megszöknek. Ha mindkét játékos az együttműködés mellett dönt, akkor mindketten két egységet kaptak, a megfutamodóknak pedig 3 egységet ígértek, hacsak a másik személy nem döntött szintén a menekülés mellett, mert akkor mindketten csak egy egységet kaptak. Ez a játék a legtöbb ember számára vonzóvá teszi a megfutamodást, az együttműködés pedig egy bizonyos pont után általában teljesen megszakad.

Az eredmények meglepőek voltak: sok-sok menet után azok a játékosok végeztek az élen, akik a leginkább együttműködőek voltak a többiekkel. Rand szerint ilyesmi játszódik le a munkahelyen is, amikor valaki nem teljes mellszélességgel végzi a feladatát. A szakember szerint ilyenkor jobb őt otthagyni, mint szidalmazni vagy valamilyen módon megbüntetni, mert ez mindenképpen agresszív válaszhoz vezet. "Az alatt az idő alatt, amíg a kollégáddal veszekszel, csinálhatnál valami hasznosat is" - foglalta össze Rand. A szakember fontosnak tartotta kiemelni, hogy megfigyeléseik csak kétszemélyes szituációk esetén érvényesek.