Ortopédia

Már egy injekció gyógyítja a porckorongsérvet


A most kifejlesztett új technológia segítségével már egy injekció megszűntetheti a porckorongsérvet. Az injekcióval olyan baktériumok által termelt anyagokat juttatunk a szövetekbe, amely megemészti a kiszakadt szöveteket, megszűntetve az idegek nyomását. A kutatók azt állítják, hogy az új módszer ugyanolyan hatásos, mint a műtéti kezelés.

A porckorongok a csigolyák között elhelyezkedő, porcos gyűrűkből álló képletek. Ha külső keményebb rétegek kiszakadnak, akkor a belső, puhább részek kiboltosulnak a gerinccsatorna felé és nyomják a kilépő idegeket.  A porckorongsérv leggyakrabban a deréktájon keletkezik. Itt erednek az alsó végtag idegei, így a leggyakoribb tünet az alsó végtagba sugárzó fájdalom. A betegség oka lehet nehéz tárgy emelése, rossz mozdulat illetve a porckorongok korral járó degenerációja. Kezelésében elsődleges a konzervatív terápia (fizioterápia, fájdalomcsillapító adása), de ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, mint az alsó végtagok gyengesége vagy vizelettartási panaszok, akkor a műtéti megoldás, a problémát okozó porckorongdarab eltávolítása megfontolandó.   

A japán Seikagaku cég által kifejlesztett új szer legfontosabb alkotóeleme a kondroitináz enzim, melyet baktériumok állítanak elő. A meggyengült porckorongba fecskendezve feloldja a porckorong centrumában lévő anyagokat. A vizsgálatban résztvevő 195 beteg egyik fele az enzimet, másik fele placebót kapott. Az előbbi csoport tagjainak alsó végtagi fájdalmai jelentős mértékben csökkentek 3 hónap elteltével. A kutatók szerint az enzim csak a kiboltosuló, meggyengült részeket emészti meg, a még funkcionáló részeket illetve az ereket és az idegeket nem károsítja.  "Már egy injekció is kiválthatja a műtétet. Így a beteg elvárásainak megfelelően nagymértékben csökkenthetők a költségek." - mondják a kutatók.