Ortopédia

A fruktózfogyasztás növeli a csonttörés kockázatát


Az élelmiszeriparban az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb mennyiségben alkalmazzák a fruktózt ízfokozásra. Egy 0,33 literes dobozos üdítő jellemzően 39 gramm (9,7 teáskanálnyi) cukrot tartalmaz, melynek fele általában fruktóz.

A kukoricából, répából és cukornádból származó fruktóz az összes természetes cukor közül a legédesebb. A többi feldolgozott cukorhoz hasonlóan néhány kutatás a fruktózt is összefüggésbe hozza az elhízásjárvánnyal, valamint a szív-érrendszeri betegségek és az inzulin-rezisztencia terjedésével.

A New Jersey-i Orvostudományi Egyetem kutatói Ronaldo Ferraris vezetésével azt vizsgálják, vajon gátolja-e, és ha igen, hogyan gátolja a fruktóz a kalcium felszívódását a bélrendszerben. Az elégtelen kalciumfelszívódás felnőttekben csontritkuláshoz, gyermekekben pedig angolkórhoz vezethet. A csontok megfelelő felépítéséhez elengedhetetlen ásványi anyagot a szervezet maga nem képes létrehozni, ezért az étrenden keresztül kell bevinni. A kalciumszükséglet az élet különböző időszakaiban, például szoptatás és terhesség alatt megnőhet.

A kalcium szintjét több mechanizmus is szabályozza. Ha kevés a kalcium a vérben, a szervezetünk több mellékpajzsmirigy hormont (parathormon, PTH) termel, ami serkenti a vesék kalciumfelvételét, valamint a D-vitamin (kalcitriol) termelését a vesében. A kalcitriol serkenti a kalcium felszívódását a bélrendszerben, csökkenti a PTH termelését, és fokozza a kalcium felszabadulását a csontokból. A kalcium felszívódásának elősegítésére a bélrendszer sejtjei növelik a kalcium belépését lehetővé tevő csatornák számát. Amint a sejtbe kerül, a kalcium a kalciumkötő fehérjéhez kapcsolódik, amely eljuttatja a többi szállítórendszerhez, amelyek a véren keresztül elszállítják más szervekhez.

A fruktóz káros hatásainak vizsgálatához Ferraris és munkatársai nagy mennyiségű glükózzal, fruktózzal illetve keményítővel tápláltak kísérleti patkányokat. Három csoport szoptató állatokból, három kontroll csoport pedig nem vemhes állatokból állt. Ferraris elmondta, hogy mivel a kalciumcsatornák és a kötőfehérjék mennyisége a kalcitriol hormon szintjétől függ, megerősítették, hogy a kalcitriol szintje sokkal magasabb volt a szoptatós patkányokban. Ezekben a patkányokban a kalciumkötő fehérjék szintje is magasabb volt a bélrendszerben és a vesében. Amikor azonban az anyapatkányok fruktózt fogyasztottak, nem emelkedett meg a kalcitriol szintje. A szint ugyanaz maradt, mint a nem vemhes állatokban, és ennek következtében nem fokozódott a kalciumszállítás a bélrendszerben és a vesében.

A kalciumfelszívódás csökkenése a kalcium alacsonyabb szintjét eredményezi az egész testben, ami viszont a kalcium felszabadulásához vezet a csontokból. Ennek hatására csökken a csontsűrűség (csontritkulás), és nő a csonttörés kockázata.


Csontritkulás (oszteoporózis)

A csontritkulást az idézi elő, hogy megcsappan a csontszövet mennyisége. Nemcsak ásványi, hanem szerves anyagból is kevesebb lesz a csontban, úgyhogy a megmaradó csontszövetben az ásványi és a szerves anyag aránya nem változik. Ez természetesen kóros folyamat, még akkor is, ha az öregedés folyamán elkerülhetetlenül csökken a csont sűrűsége és ekképp tömege (1. ábra). Rendesen ugyanis a csont felszívódása és újraképződése egyensúlyban van egymással. A többi szövethez hasonlóan a csont is állandóan átépül, megújul, s ebben minden pillanatban a csontváz teljes tömegének körülbelül a 10 százaléka vesz részt. Egy-egy ponton mintegy száz napra van szükség a csontszövet teljes megújulásához.

Eddigi bejegyzések

55 ( 62 éves nő ) Mád , 5 kórtörténet | időpont: 2013. január 8. 17:37

Történet: hét éve csontritkulásos beteg vagyok
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
ágyék-táji fájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, gerinc fájdalom, gyengeség (fizikai), végtag fájdalom
Gyógyszerek: Bonviva injekcio,kalcium,d3 vitamin
Meggyógyult:    nem

p.vandor ( 76 éves nő ) Győr , 3 kórtörténet | időpont: 2011. szeptember 28. 10:54

Történet: 15 évvel ezelőtt a combcsontomban beillanó fájdalmakat éreztem időnként. Elküldtek csontr. vizsgálatra, de rossz volt éppen a gép. 10 éve a karomon végezték el a vizsgálatot, nem mutatott kórós eltérést. 15 éve eltört a csuklóm esés következtében.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
ájulás, csontfájdalom, gerincferdülés, izomösszehúzódások, kattanó csípőizület, lábfájdalom, tarkókötöttség
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
alsó végtagok duzzanata, csontfájdalom, gerincferdülés, izomösszehúzódások, kattanó csípőizület, lábfájdalom, tarkókötöttség
Kórház, rendelő: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr-Moson Sopron megye, Győr)
Gyógyszerek: Dona
Alternatív gyógymódok:: Gyógyviz, viz alatti torna, gyógymasszázs, nyaki és háti gerinc kezelés 10 alkalommal
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Lunar Prodigy készülékkel vizsgálaton vettem részt, csak novemberben tudok visszamenni a kezelő orvoshoz. Addig is szeretném tudni a normál értékeket, hogy össze tudjam hasonlitani az ambuláns lap eredményével. Köszönöm.

Kálmánkati ( 69 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 26. 8:44

Történet: Nincs javulás. Nagyon gyors ca-ürités /hasmenés/
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fokozott étvágy, gyengeség (fizikai), izomfájdalom, rossz közérzet, testsúlytöbblet, váll vájdalom, végtag fájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom, csonttörés már kis erőbehatásra is, elesések, járási nehézség
Kórház, rendelő: Semmelweis Ortopédiai Klinika (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Bonviva 3mg old. inj. Citrokalcium 200 tabl. Vitamin 03 Fresenius tabl.
Alternatív gyógymódok:: Ca-gazdag étrend. Torna, uszás,
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Redszeres torna és uszás

Dolna ( 74 éves nő ) Szombathely , 3 kórtörténet | időpont: 2008. június 30. 3:19

Történet: Korábban /6-10 éve/ Győrött kezeltek, három törés után mértek csontsűrűséget.
Az utóbbi két évben állapotom stabilizálódott.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
az ideg- és csont-izomrendszert illető egyéb tünetek és jelek, csontfájdalom, csonttörés már kis erőbehatásra is
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, gerinc fájdalom, gyengeség (fizikai), hát fájdalom, lábfájdalom (néha csak terhelésre), váll vájdalom
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, gerinc fájdalom, gyengeség (fizikai), végtag fájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom, csonttörés már kis erőbehatásra is
Kórház, rendelő: Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház (Vas megye, Szombathely)
Gyógyszerek: Actonel Trio
Alternatív gyógymódok:: Calcium-tartalmú ételek, italok fogyasztása
Meggyógyult:    nem