Kapcsolat

Gyakrabban válnak, akiknek boldog gyermekkoruk volt


A legújabb vizsgálatok szerint az idilli gyermekkor nem minden esetben tekinthető a boldog élet zálogának, az egészséges körülmények között felnőtt emberek körében ugyanis sokkal gyakoribb a válás.

A kutatók szerint ezek a férfiak és nők több önbizalommal rendelkeznek, így könnyebben hagynak ott egy kevésbé stabil kapcsolatot, mint azok, akiknek problémás volt a gyermekkora.

A Cambridge Egyetem tudósai több ezer 1946-ban született brit életét kísérték figyelemmel. Amikor a kísérletben részt vevők a pubertásba léptek, a kutatók megkérték tanáraikat, hogy értékeljék diákjaikat életvidámság, energia és általános kedélyállapot szerint. A tudósok a különböző viselkedészavarokat és szorongásos tünetegyütteseket is feljegyezték.

Évtizedekkel később ismét megkeresték a kísérletben részt vevőket, hogy korábbi adataikat összevethessék akkori állapotukkal. "A boldog és életvidám tinédzserek később sokkal nagyobb eséllyel váltak el, mint azok, akiknek problémás kamaszkoruk volt - nyilatkozta Felicia Huppert professzor, az egyetem egészségvédelmi intézetének igazgatója - Ennek legvalószínűbb oka, hogy az ilyen emberek sokkal több önbizalommal rendelkeznek, és készek felbontani házasságukat, ha az már nem teszi boldoggá őket."

"Az idilli gyermek- és kamaszkor az élet más területein azonban inkább előnyös: ezek az emberek a munkában sikeresebbek, szociális életük is gazdagabb és sokkal kevésbé hajlamosak pszichiátriai betegségekre. Ez is azt sugallja, hogy még ezekben a gazdaságilag nehéz időkben is kiemelt figyelmet kellene fordítani a gyermekjóléti programokra, hiszen gyermekeink boldogsága lehet a jövő záloga."

A kutatás részletes leírása a Journal of Positive Psychology című szaklapban olvasható.