Kapcsolat

Egészséges szerelem


A kínosan rendes házaspároknak van oka az elégedettségre. A szakemberek most igazolták, hogy a hosszú távú elköteleződésen alapuló párkapcsolatok előnyösek a testi és lelki egészség szempontjából, ráadásul az idővel egyenes arányban növekszik a mértéke is ennek.

  A BMJ egyik vezércikkében David és John Gallacher a Cardiff Egyetemről azt állítják, hogy a házas emberek általánosságban hosszabb ideig élnek. Az elkötelezett kapcsolatban élő nők lelkiállapota kielégítőbb, a férfiak pedig testileg egészségesebbek, ezért összességében talán megéri egy kis áldozatot hozni.

A férfiakra valószínűleg azért gyakorol pozitív hatást, mert a feleségük befolyásolja az életmódjukat, a nők pedig azért nyugodtabbak, mert nagyobb a hangsúly a kapcsolat fontosságán. Az igaz szerelem útja azonban nem mindig mentes a bukkanóktól, ezzel mutattak rá a szerzők arra, hogy a kamaszkori fellángolások összefüggnek a depressziós tünetekkel.

Nem minden kapcsolat jó az embernek, teszik hozzá, mivel bizonyított tény, hogy az egyedülállók jobb mentális egészségnek örvendenek, mint azok, akik feszültségekkel teli párkapcsolatban élnek. Megerősítették azt is, hogy szakítani nehéz, mert "kilépni a kapcsolatból szenvedéssel jár", a válás pedig megsemmisítő lehet. Aki sűrűn váltogatja a partnereit, az szintén kockáztatja, hogy korábban hal meg. 

A lényeg az, hogy bár a kapcsolat zátonyra futása megviseli az egészséget, ettől még nem kell tartózkodni tőle. A jó kapcsolat jót tesz a testi és lelki egészségnek egyaránt. A legjobb, ha elkerüljük a rossz kapcsolatokat, és nem az, ha inkább bele se kezdünk egybe sem.