Kapcsolat

A vonzódás alapja a hasonló nyelvi stílus


Egy új tanulmány szerint az első randevún lehet, hogy nem is számít a kémia és a közös érdeklődési terület. Ami igazán számít a párkapcsolatban, az a hasonló nyelvi stílus.

James Pennebaker, a Texasi Egyetem austini pszichológia tanszékvezetője, a kutatás vezetője szerint, ha két ember között a nyelvi stílus szinkronban van egymással, akkor csak úgy szikrázik a levegő körülöttük. Pennebaker és kollégái 40 férfi és 40 nő beszédstílusát elemezte, miközben gyors randik során ismerkedtek egymással, és megállapították, hogy mindenki többnyire olyan partnert választott, akinek a nyelvi stílusa nagyon hasonló volt a sajátjához. Pennebaker a kutatás eredményeit elemezve kijelentette, hogy a részvevők négyszer nagyobb eséllyel választottak hasonló nyelvhasználatú partnert.

A kutatók a beszédstílus vizsgálata közben elsősorban a személyes névmások, a névelők, az előtagok és a határozók használatára koncentráltak, azokra a nyelvi elemekre, amikre beszéd közben nem fordítunk túl nagy figyelmet.  

Néhány szakértő szerint, ha vonzódunk valakihez, akkor beszélgetni kezdünk vele. Mások úgy vélik, hogy épp attól válik vonzóvá a partner, hogy beszél hozzánk, vagy beszélgetünk vele. Pennebaker szerint mindkét nézet megállja a helyét, a legfontosabb, hogy beszéd közben odafigyelünk egymásra.