Fogászat

Fogak nélkül nagyobb az esély a demenciára


Szakemberek összefüggést mutattak ki a fogak elvesztése és a kognitív funkciók hanyatlása - például a memóriaromlás, a döntéshozatal- vagy probléma-megoldásbeli nehézségek jelentkezése - között.

A Karolinka Intézet és a Karlstad Egyetem kutatói közös vizsgálatuk során közel hatszáz 77 éves és annál idősebb személy fogainak állapotát, rágási képességeit, valamint kognitív funkcióit figyelték meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy akiknek például nehezükre esett beleharapni egy almába, azoknál nagyobb eséllyel alakult ki valamilyen szellemi hanyatlás, és mindez nemtől, kortól, végzettségtől, illetve az illető mentális állapotától teljesen független volt. A jelenség hátterében a szakemberek feltételezései szerint valószínűleg az áll, hogy a hiányzó fogak következtében az ember kevesebbet rág, ami miatt csökken az agyba irányuló véráramlás.

Az érdeklődők a részletekről a Journal of the American Geriatrics Society című lapban olvashatnak.


Demencia

Szellemi leépülés, elbutulás. Az idegsejtek elhalnak, vagy megszűnik a kapcsolat az egyes sejtek között. Az érintettek személyisége megváltozik, jellemző tünet az emlékezetvesztés, illetve a tájékozódó képesség elvesztése.

Eddigi bejegyzések