Fogászat

A fogpótló kezelés boldogabbá tesz


Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a fogpótló kezelés után boldogabb és összességében véve egészségesebb lesz a páciens.

Német kutatók a Journal of Dentistry című lapban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy kis mértékű, mégis jelentős javulás áll be azok életében, akik fogpótló kezelésben részesülnek. Ez különösen azokra igaz, akik kivehető részleges műfogsort kaptak, őket követik a teljes fogsort és a rögzített részleges műfogsort kapó betegek.

A Hamburgi Egyetem kutatói 500 emberrel töltettek ki egy kérdőívet, amelyen saját maguknak kellett értékelniük az egészségi állapotukat egy ötfokú skálán. A résztvevők közül 48-an viseltek teljes műfogsort, a többiek nagyjából fele-fele arányban rögzített illetve kivehető részleges pótlásban részesültek. Eredményeiket 2 000, fogpótlást nem kapott ember adataival vetették össze.

A műfogsor megszerzése előtt a betegek 18,2 százaléka értékelte saját egészségéi állapotát "jónak" vagy "kitűnőnek", arányuk a kezelés után 21,2 százalékra nőtt. A teljes népesség körében 36 százalék tekinti magát ilyen egészségesnek. A megkérdezettek 22,2 százaléka észlelte egészségének javulását, közülük is többségben voltak a kivehető részleges műfogsort szerzők. Állapotát 62 százalék változatlannak, 15 százalék a korábbinál rosszabbnak értékelte.

Gary Henkel, a philadelphiai Horsham Fogászati központ igazgatója úgy véli, ez a kis javulás is jelentősnek tekinthető, mivel rávilágít arra, hogy fogaink állapota az egész testünkre hatással van. "Többször megfigyeltem, hogy a műfogsort kapó emberek szinte hihetetlen változáson esnek át a kezelés után. Sokan elkezdenek fitnessz terembe járni, és sokkal jobban odafigyelnek az öltözködésükre."

Susan Brackett, az Amerikai Műfogsor Társaság tagja hozzátette, hogy józan ésszel belátható, miért javítja a protézis az életminőséget. A páciens visszanyeri vonzó mosolyát, újra biztonságosan tud enni, ezáltal pedig aktívan részt vehet a társasági életben is.