Egyéb függőségek

Mi a kapcsolat az agy formája és a kokainfüggőség között?


A legújabb kutatás szerint agyuk formájának köszönhetik szerencséjüket azok az emberek, akik évekig fogyasztanak kokaint anélkül, hogy függővé válnának.

A Cambridge-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy azokra a rekreációs kábítószer-használókban, akikben nem alakul ki függőség, az önuralomért felelős frontális lebeny szokatlanul nagy mérete jellemző.

A kutatás során rendszeres kokainfogyasztókon végeztek agyi képalkotó vizsgálatot, majd különböző személyiségtesztet töltettek ki velük. A fogyasztók többsége kokainfüggőségben szenvedett, de néhány alanyban annak ellenére nem alakult ki függőség, hogy évek óta fogyasztják a kábítószert. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a rekreációs kokainhasználókban a frontális lebeny a döntéshozásért és az önuralomért felelős területe szokatlanul nagyméretű. A kutatók úgy vélik, hogy a szürkeállomány térfogatának e rendellenes megnövekedése, ami a kábítószer-fogyasztás előtt alakult ki, a kokain hatásaival szembeni ellenállóképességet jelezheti.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a kokainfüggőségben szenvedő alanyok esetében ugyanez az agyterület sokkal kisebb. Valószínűsítik azonban, hogy ezeknek az elváltozásoknak legalább egy része a kábítószer-fogyasztás eredménye, ami lecsökkentette azt a kevés önuralmat is, amivel eredetileg rendelkeztek.

A kutatást vezető Dr. Karen Ersche elmondta, hogy a kábítószer-függőség soha nem egyik napról a másikra alakul ki. A szokás rögzüléséhez folyamatos fogyasztásra van szükség. A személyiségtesztek azt is kimutatták, hogy a függővé vált alanyokban két személyiségjegy alkot veszélyes párost: az impulzivitás és a kényszeresség. Ennek következtében gyakran kontrollálatlan vágyat éreznek arra, hogy meggondolatlanul cselekedjenek, ugyanakkor szükségét érzik a viselkedés megismétlésének, ami ekkorra már szokássá válik. Azok viszont, akikben nem alakul ki függőség, a függőkhöz hasonlóan keresik a szenzációt, de hamar ráunnak, és továbblépnek más viselkedésekre és élményekre.

A kutatás eredményei részletesen a Biological Psychiatry szakfolyóiratban olvashatók.