Egyéb függőségek

Memóriakárosodást okozhat a droghasználat


Egy új kutatási eredmény szerint fiatal korban magas dózisú amfetaminnal kezelt patkányokban felnőtt korukra a rövidtávú memória zavarai alakulnak ki. Az eredményt az Idegtudományi Társaság éves találkozóján Chicagóban mutatták be az Illinoisi Egyetem munkatársai, köztük Joshua Gulley professzor: "Vizsgálataink jelentősége, hogy memória teljesítőképességét számottevően befolyásolja a korábbi amfetamin-expozíció."

A kutatók kétféleképp adagolták az amfetamint: az egyik csoport minden nap ugyanazt a dózist kapta, míg a másik négy napig egyre többet kapott, majd az ötödik napon nyolc órán keresztül kétóránként óriási mennyiséget tartalmazó adagolás történt.

A kutatás modellezi, mi történhet a tizenévesekkel, akik amfetamint szednek, illetve azokkal, akiket figyelemhiányos/hiperaktív szindrómával kezelnek. Azonban, mielőtt az újabb vizsgálatok le nem zárulnak, addig kérdéses, az állatmodellt mennyire lehet emberekre alkalmazni.

Gulley szerint azok a tizenévesek veszélyeztetettebbek, akik csak időnként használják a szerekkel, azokkal szemben, akiknek az orvosok rendszeres szedést javasolnak.

"Kutatásaink felfedik, hogy a serdülők agya fogékonyabb az amfetamin kognitív funkciókra gyakorolt hatásában, és ez a hatás a droghasználat abbahagyása után is fennmarad."