Egyéb függőségek

Meditáció a dohányosoknak


Egy meditációs technika elsajátítása megkönnyítheti a dohányadag csökkentését, legalábbis rövidtávon - derül ki egy friss kutatásból.

Az eredmény csupán öt dohányos tapasztalatain alapszik, és a véletlen műve is lehet. A kutatók szerint azonban a módszer akkor is ígéretes lehet, ha más dohányosoknál nem vezetett eredményre a hasonló relaxáció. A kérdés tehát, hogy meditáljon-e, aki kevesebbet akar dohányozni? 


„Persze, miért ne?" – kérdezett vissza Michael Posner, az Oregoni Egyetem professzora. „Nem állíthatom, hogy mindenféle meditáció hatásos ebben az esetben. Valószínűleg az egyén agyi állapotától is függ, amelyet más úton is lehet befolyásolni. 


Korábbi kutatások számos egészségügyi előnyt társítanak a „tudatos meditációhoz". Csak az elmúlt néhány évben kiderült, hogy megfázás, influenza, hőhullám és irritábilis bélszindróma esetén is hatékony, valamint agyban lejátszódó egészséges változást is eredményez. A tudatos meditáció lényege a lazítás, a pillanatra történő koncentrálás, valamint a gondolatok és az érzetek sodrásának megélése. 


Jelen kutatáshoz a szakértők 60 embert vizsgáltak meg, 21 éves átlagéletkorral. Közülük 27 dohányos volt. A résztvevőket két csoportra osztották, s ötórás tréningre küldték őket a tudatos meditáció vagy a relaxáció alapjainak elsajátítására. 


A két hét leteltével a kutatók légzéstesztet végeztek a dohányosokon, hogy megállapítsák, mennyit szívtak. A relaxálók körben nem történt változás, de a meditálóknál 60 százalékkal csökkent a füstölés. Négy héttel később öt dohányos még mindig egyre csökkenő cigarettamennyiségről számolt be. De mivel „a minta ennyire kicsi volt, nem lehet megállapítani, meddig tart a csökkenés" – mondták a szakértők. 


Posner a kutatás határaként említette az alacsony elemszámú minta mellett, hogy a résztvevők mind felsőoktatási hallgatók voltak. Másfelől viszont legtöbbjük nem tudta, hogy dohányzással kapcsolatos vizsgálat zajlik. 


Az eredmények a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg.


Egyéb függőségek

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.

Eddigi bejegyzések

megérte ( 61 éves férfi ) , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 26. 11:02

Történet: T.Cím!
Történetem az alkohol abbahagyásáról szól.
50 éves vagyok. 8 éve tettem le a poharat. Egyik napról a másikra határoztam el, hogy vége. Elmentem a körzeti orvoshoz és ő adott beutalót egy kórházba. Itt beültették az ESPERAL nevű tablettát. Erre egy kortyot sem volt szabad inni. De ez akkor engem már nem érdekelt.Nem akartam a családom előtt sz.... csinálni a számból. LE AKARTAM SZOKNI. Ennek már 8 éve.Egy kortyot sem ittam, nem is érdekel, hidegen hagy,még akkor is amikor mellettem néha fogyasztanak alkoholt..Csoki imádó vagyok de a konyakos meggyet sem eszem meg. Előtte rendszerességgel a napi 4-5 deci tömény és 2-3 liter bort ittam.több éven át. Remegtem amikor tudtam, hogy nincs otthon pia. Éjjel az ágyam mellett volt a piás üveg. Azt kortyoltam víz helyett. Háromszor voltam elvonón a múltban, de azok csak időszakosan segítettek. De ennek már 8 éve és hál Istennek VÉGE. A közérzetem sokkal jobb, vidámabb , felszabadultabb vagyok. Boldog vagyok a családommal együtt.
Még egy megjegyzés a végére: a cigarettát immár 4 éve tettem le. Szintén egyik napról a másikra. Megfogadtam a páromnak, ha összeköltözünk vége. Így is tettem. Azóta az sem érdekel, sőt nagyon is zavar a füstje.
Végezetül: minden szenvedély betegnek üzenem, nem elég letenni, AKARNI kell.
Üdvözlettel:MEGÉRTE
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, éjszakai izzadás, izzadás, szorongás
Magatartás, felismerés, érzelem:
bizonytalan önkép, identitás, delirium (zavartság, dezorientáltság), érzelmi labilitás, hangulatváltozás, kóma, szorongás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
elváltozások az arcon, orrháton
Has és emésztő rendszer:
májmegnagyobbodás
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd
Ideg-, csont- és izomrendszer:
szédülés
Kórház, rendelő: Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Meggyógyult:    igen

eniko69 ( 51 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 21. 13:31

Történet: Nem tudom hogy fog sikerulni leszokni a cigaratarol,kerem tanacsaitokat,40 eves vagyok.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, alvászavar, ellenségeskedés, emocionális shock és stresszállapot, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lehangoltság, lobbanékonyság, szorongás, vitakeresés
Gyógyszerek: nem szedtem gyogyszereket
Alternatív gyógymódok:: nem kapatam kezelest
Meggyógyult:    nem

madarili ( 47 éves nő ) Debrecen , 5 kórtörténet | időpont: 2008. november 2. 9:11

Történet: A cigiről próbálok leszokni, de szerintem nem erős eléggé bennem az elhatározás
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szorongás
Általános tünetek:
idegi labilitás, ingerültség, szorongás
Keringés és légzés:
köhögés, légúti elzáródás
Szájüreg:
szájüregi elváltozások
Alternatív gyógymódok:: kipróbáltam a nikotintapaszt, a gyógynövényes cigit, de eddig semmi
Meggyógyult:    nem

hgyorgy ( 38 éves férfi ) Budapest , 3 kórtörténet | időpont: 2008. május 17. 12:08

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
emocionális shock és stresszállapot, idegesség, idegfeszültség, nyugtalanság és agitálás, szédülékenység
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrszín elváltozása
Magatartás, felismerés, érzelem:
ingerlékenység, szaglási és ízlelési zavarok
Beszéd, hang:
rekedtség
Gyógyszerek: Nem szedtem gyógyszert.
Alternatív gyógymódok:: Leraktam a cigit.
Meggyógyult:    igen