Egyéb függőségek

Heveny gyomorfájdalmat okozhat a marihuána


A legújabb esettanulmányok szerint a természetes és a szintetikus marihuána rendszeres fogyasztása is súlyos émelygéshez, hányáshoz és heveny gyomorfájdalom kialakulásához vezethet.

Ez a kevéssé ismert betegség, az úgynevezett cannabinoid hyperemesis nagyon súlyos terhet jelent az egészségügy számára, az orvosok ugyanis gyakran alkalmaznak költséges diagnosztikai teszteket és hatástalan kezelési módszereket a betegség tüneteinek felderítésére és kezelésére.

Egyetlen módszerrel lehet csak kiszűrni ezeket a betegeket: a forró fürdő vagy zuhany időlegesen enyhíti a tüneteiket. "Az orvosok általában nem is tudják, hogy a marihuána fogyasztása ilyen alkalmi hányingerrel és hányással járó állapotot hozhat létre, ezért a kezelés előtt meg sem kérdezik a betegeket, hogy fogyasztottak-e szintetikus vagy természetes kannabisz származékokat" - nyilatkozta Dr. Ana Maria Crissien-Martinez, a Scripps Green Kórház és Klinika munkatársa.

A cannabinoid hyperemesisről először 2004-ben hallhattunk, akkor kilenc ausztrál betegről készült esettanulmány. Ezt azóta további 14 kutatás és számos esetleírás követte.

"Általában a betegek sem ismerik fel, hogy összefüggés lehet a marihuána fogyasztása és az ismeretlen eredetű epizodikus hányinger és hányás között, sőt, sokan emiatt még többet fogyasztanak a kábítószerből, mert úgy gondolják, az majd enyhíti a tüneteiket - pedig valójában csak tovább ront rajtuk" - tette hozzá Crissien-Martinez. "Az egyetlen megoldás, ha egy időre abbahagyják a marihuána fogyasztását."

Crissien-Martinez és kollégái összesen 9 cannabinoid hyperemesises beteget kezeltek a Scripps Green Kórházban. A betegek átlagéletkora 30 év volt és 88 százalékuk napi szinten fogyasztott marihuánát. A páciensek 80 százalékánál a kannabisz-megvonás hatására teljesen megszűntek a tünetek.

"A betegség egyszeri vizsgálati és kezelési költsége 10 000 dollár (több mint kétmillió forint), egy átlagos beteg azonban 2,8-szor keresi fel a kórházat, amivel a költségek máris 30 000 dollárra emelkednek" - mondták a kutatók. "Ez az összeg nem tartalmazza a szakorvosi kezelések és vizsgálatok költségeit (átlagosan 2,5 betegenként) és a sürgősségi ellátást (átlagosan betegenként hatot)."

A mostani esettanulmányból kiderült, hogy a szintetikus marihuána is okozhat cannabinoid hyperemesist. Egy 22 éves férfinek 10 hónapig tartó tünetei csak azután enyhültek, hogy abbahagyta a szintetikus kábítószer fogyasztását.

A kutatási eredményekről részletesen az Amerikai Gasztroenterológus Társaság találkozóján számoltak be a tudósok.