Egyéb függőségek

A kábítószerfüggők miért vékonyak?


A legfrissebb kutatási eredmények szerint a kokain fogyasztása megakadályozhatja, hogy a szervezetünk elraktározza a zsírt.

Korábban a szakértők úgy gondolták, a kábítószerfüggők azért maradnak vékonyak, mert a kokain elveszi az étvágyukat. A mostani kutatás során a Cambridge Egyetem tudósai azonban rájöttek arra is, hogy a kábítószerfüggők csak addig képesek megőrizni vékony testalkatukat, amíg le nem szoknak káros szenvedélyükről, és sok esetben a leszokást komoly súlygyarapodás követi.

Ezek az eredmények megerősítik a feltevést, hogy a külsejükkel sokat törődő drogfüggők gyakran azért szoknak vissza a kokainra, mert a leszokást követően hízásnak indultak. 

Dr. Karen Ersche, a Cambridge Egyetem Viselkedés- és Klinikai Idegtudományi Intézetének munkatársa összesen 30 kokainfüggő férfi állapotát hasonlította össze 30 egészségesével. A vizsgálatok során Dr. Ersche rájött, hogy a drogfüggők étrendje gyakran sokkal egészségtelenebb tételeket tartalmazott (magas zsír- és szénhidráttartalommal), mint az egészségeseké, az étvágyért felelős egyik hormon, a leptin mennyiségének csökkentésével ráadásul a kokain miatt a drogosok gyakran jóval többet ettek, mint amennyire szükségük lett volna. 

A kutatók szerint a gyakori túlevés és az egészségtelen étrend egyaránt hozzájárulnak a leszokás utáni testsúly-gyarapodáshoz. "Rendkívül meglepő volt, hogy a kokainfüggők testzsír-aránya milyen alacsony volt, azt figyelembe véve, hogy milyen sok zsíros ételt fogyasztottak - nyilatkozta Dr. Ersche - Úgy tűnik a rendszeres kokainfogyasztás közvetlenül befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a testzsír mennyiségét." 

"A zsírbevitel és a raktározás közti ellentmondás segíthet megmagyarázni, hogy a leszokott kokainfogyasztók miért híznak meg olyan hirtelen. A legtöbb ember persze nem viseli jól, ha meghízik, a leszokóban lévő kábítószerfüggőknek azonban különösen nagy pszichológiai és fiziológiai problémát okozhat a hirtelen súlygyarapodás." 

"A hízás miatti stressz könnyen visszaeséshez vezethet. Épp ezért rendkívül fontos, hogy jobban megértsük a kokain étkezési szokásokra és testsúlyra gyakorolt hatásait, hogy a lehető leghatékonyabban segíthessük a leszokást." 

A kutatás részletes leírása az Appetite című tudományos szaklap augusztusi számában olvasható. 
 


Kábítószerfüggőség

Hogy miért nyúl valaki kábítószerhez, annak egyéni, lelki illetve társadalmi okai is lehetnek. A drogfüggés pszichés és szociális következményekkel jár. A függés kialakulása azonban tisztán biológiai folyamatokkal is magyarázható. Állatkísérletekből származó tény, hogy vannak agytörzsi sejtcsoportok melyeket, ha elektromos árammal ingerelnek, intenzív élvezetérzést okoznak. A kábítószerek, elsősorban az ópium származékok hasonlóan testi, biológiai függőséget váltanak ki, akár néhányszori adagolás után is. Pusztán biológiai okkal is magyarázható, hogy a kábítószerek által felkeltett és csak ezek által kielégíthető szükségletek erősebbé váljanak minden más motivációnál. Erre tevődik még rá a pszichés függés...

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 25. 17:17

Történet: A kábítószerfüggőség tünetei függnek a használt szer (ópiátok és narkotikumok, központi idegrendszert stimuláló illetve elnyomó szerek, hallucinogének) típusától. Felismerését a személyiségváltozás (visszahúzódás, hazudozás, lopás, problémás családi kapcsolatok, részegség tettetése, csökkent iskolai teljesítmény), a baráti kör megváltozása segítheti. A kiváltó okok között szerepel a genetika, a csoport hatása, érzelmi nehézségek, szorongás, depresszió, környezeti stressz, stb.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, tremor - remegés
Beszéd, hang:
elkent beszéd
Magatartás, felismerés, érzelem:
ellazult és/vagy eufórikus állapot, hallucinációk, hiperaktivitás, kóma, nyugtalanság és agitálás, paranoid képzelgés, szorongás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
hegesedés, tűnyomok
Szem:
homályos látás, pupillaszűkület, pupillatágulat
Keringés és légzés:
légzésleállás, szapora szívműködés
Gyógyszerek: Esetenként metadon.
Alternatív gyógymódok:: Első a felismerés. A drog fokozatos visszaszorítása (detoxikáció) az absztinencia eléréséig), támogatás. A túladagolás életveszélyes lehet, sürgősségi beavatkozást igényel. Hangulatzavarok, depresszió kezelése.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kábítószerfüggőség halálos következményekkel járhat. A túladagoláson kívül a társuló depresszió, a fertőzések (intravénás droghasználók, közös tűhasználat), nem biztonságos szexuális magatartás miatti nemkívánt terhesség, bűnözés is komoly problémát jelentenek.