Egészséges életmód

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal megelőzhető a hallásvesztés?

betegszoba.hu


Az USA-ban közel 10 millió ember - a háborúból visszatérő katonáktól kezdve a bömbölő fejhallgatót hordó diákokig - szenved károsító hangok által okozott hallásromlástól.

A Michigan Egyetem Kresge Halláskutató Intézetének kutatói abban reménykednek, hogy ez a növekvő tendencia visszafordítható vitaminok és magnézium keverékével, amelyek ígéretesnek tűnnek a hangos zajok által okozott hallásvesztés megelőzésében. A tápanyagok sikeresnek bizonyultak a laboratóriumi tesztekben, és jelenleg emberi kipróbálás alatt állnak.

"A zaj által okozott hallásvesztés megelőzése kulcsfontosságú."- közölte Dr. Glenn E. Green fülorrgégész adjunktus, az egyetem Gyermek Halláslaboratóriumából.

"Ha nem tudjuk megelőzni a zaj okozta hallásvesztést szűrési programok és hangvédelem segítségével, muszáj előállnunk valamivel, mellyel megvédhetjük a zajnak később kitett embereket. Reményeim szerint ez a kezelés az emberek számára egy gazdagabb, teljesebb életet nyújt."

Az A-, C- és E-vitaminok valamint a magnézium kombinációját tabletta formájában adták a kutatásban részt vevőknek. A szert AuraQuell-nek nevezték el, és akkor érdemes bevenni, ha várhatóan hangos zajok fogják érni az illetőt. Korábbi, tengerimalacokon végzett tesztelések során a mikroelemek négyes kombinációja a zajok által okozott hallásromlások körülbelül 80  százalékát meggátolták.

Jelenleg az AuraQuell-t négy emberi klinikai tesztben próbálják ki: svéd és spanyol katonai tesztekben, spanyol ipari tesztben és a Floridai Egyetem diákjain, akik nagy hangerővel hallgatnak zenét. A kutatást a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatták.#img1#

"Még ha csak 50 százalékos is lesz a hatékonysága az emberben, már egy hatékony kezelést jelenthet a zaj miatti hallásromlás szignifikáns csökkentésére."- közölte Josef M. Miller, Ph.D., az Egyetem Halláskárosodások Központjából. Miller a Karolinska Intézet, a Floridai Egyetem és a Castille de la Mancha Egyetem munkatársaival együttműködve végzi a kutatást.

Egy évtizede még azt hitték, hogy a zaj intenzív mechanikai vibrációkkal károsítja a belsőfül törékeny szerkezeteit. A halláskárosodás megelőzésére csupán a zaj intenzitásának változtatása volt a megoldás, például füldugóval, amely nem mindig hatékony. Ezután felfedezték, hogy a zaj intenzív metabolikus aktivitást okoz a belsőfülben és a belsőfül sejtjeit károsító molekulák keletkezéséhez vezet - és itt jött a megelőzési lehetőség felfedezése.

Miller szerint a katonai tesztelések kiváltképp nagy jelentőségűek lehetnek, mivel oly sok katonánál alakul ki szolgálat közben hallászavar a robbanókészülékek és egyéb zajok hatására.

Tavaly a honvédelmi minisztérium 1,5 milliárd dollár (320 milliárd forint) összeget fizetett ki a hallászavar kárpótlására, és a Veteránügyek kórházai 1 milliárd dollárt (215 milliárd forintot) költöttek a hallásromlások klinikai kezeléseire. Az Afganisztánból és Irakból visszatérő katonák egyharmada hallászavar miatt nem vethető újra be.

"Nem csupán az adott személy életminősége romlik, a társadalom számára egészségügyi ellátást és kárpótlás kifizetését is jelent és alapvetően veszélyezteti a katonaság hatékonyságát."- közölte Miller, akinek cége, az OtoMedicine birtokában van a vitamin-magnézium tabletták szabadalmi joga emberi használatra.

Hallásvesztés gyakran akkor történik, amikor egy nagy zaj a belsőfül szőrsejtjeit károsító molekulák keletkezését okozza. A sejtek leállnak, hegesednek, és nem képesek újranőni.

A kutatók felfedezték, hogy a vitaminok magnéziummal való kombinálásával megelőzhető a fül hang okozta károsodása egyes ilyen összetett sejtszintű reakciók gátlásával.