Egészséges életmód

Veszélyesek a zsírpárnák!

betegszoba.hu


A nagy derékbőség majdnem megkétszerezi a korai elhalálozás esélyét, még akkor is, ha a testtömeg-indexünk a normális tartományon belül van - állítja egy új tanulmány, mely több mint 350 000 embert vizsgált szerte Európában. Az eredmények az amerikai New England Journal of Medicine szerdai számában jelentek meg.

A tanulmány szilárd bizonyítékokat hoz arra, hogy a derék körüli kiterjedt zsírpárnák egészségügyi kockázatot jelentenek, még azok esetében is, akik nem számítanak elhízottnak vagy túlsúlyosnak. Ennek értelmében az orvosoknak meg kellene mérniük a betegek derék- és csípőbőségét is a testtömeg-index mellett a standard szűrővizsgálatok során. Ezt állítja több kutató is Európában, többek közt az Imperial College Londonból és a Német Táplálkozástudományi Intézetből.

Az azonos testtömeg-indexszel rendelkező egyedeket összehasonlítva a korai halálozás esélye lineárisan emelkedik a derékbőség növekedésével. A korai halál esélye majdnem kétszeres azok esetében, akiknél a derékbőség nagyobb (férfiak esetén 120 cm, nők esetén 100 cm felett) összehasonlítva azokkal, akiknek kisebb a derekuk (férfiaknál 80 cm, nőknél 65 cm alatt). Általánosságban a testtömeg-indexet használják annak megállapítására, hogy valakinek normális-e a testsúlya. A derékbőség 5 cm-es növekedésével a halálozás kockázata 17 %-kal nő a férfiak esetében, nőknél pedig 13 %-kal. #img1#

A halálozási kockázat növekedése különösen a derék körül lerakódó zsírréteggel lehet kapcsolatban, mivel az itt felszaporodó zsírszövet cytokine-t, hormonokat és más, anyagcserében aktív összetevőket választanak ki, melyek hozzájárulhatnak olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a keringési betegségek és a rák, állítják a szerzők. A lap főszerkesztője, Tobias Pischon elmondta: "Tanulmányunk legfontosabb felfedezése, hogy nem csak a túlsúly, de a zsír testen belüli eloszlása is hatással van a korai elhalálozás kockázatára."