Egészséges életmód

Új szájhigiéniás eszközt fejlesztettek ki

betegszoba.hu


A találmány segítségével még azelőtt láthatóvá tehető a lepedék, mielőtt az emberi szemmel észrevehető lenne. A fogkefe méretű termék kis kék fénnyel van ellátva feji részén, ezzel a száj belsejében körbevilágítva, sárga szemüvegen keresztül nézve, melyben piros szűrő van, láthatóvá válik a fogakon a lepedék, apró vörösen világító foltok formájában. A szerkezetet, melyet szájhigiéniás és egészségügyi szakemberek közösen dolgoztak ki az Inspektor Research Systems BV vállalatnál, mindennapi otthoni használatra tervezték.

Fogorvosok jelenleg speciális tablettákat használnak, melyek hatóanyaga láthatóvá teszi a lepedéket, de ezek gyakran kellemetlen ízűek és megfestik a száj nyálkahártyáját és a fogakat. Az új termék, mely az InspektorTC nevet viseli rendkívül elsősorban azok számára lesz hasznos, akik fokozottan érzékenyek a fogakat érintő betegségekre, így főként gyerekek és az idősebbek számára lesz nagy segítség.

Angliában a gyerekek átlagosan két és fél fogát tömik vagy távolítják el tizenöt éves korukig fogszuvasodás miatt. A fiatalabb korosztály jelenleg negyvenöt millió fontot költ évente a fogszuvasodás kezelésére.

Sue Higham professzor a Forogvostudományi Egyetemtől elmondta: "Rendkívül nehéz megszabadulni minden lepedéktől a szájban. Amennyiben nem távolítják el, megvastagszik és rendes lepedék lesz belőle. Ez aztán fogínygyulladáshoz, fogínyvérzéshez és fogszuvasodáshoz vezet."

"A korai stádiumú lepedék a szemnek láthatatlan, így ez a készülék megmutatja az embereknek, melyek azok a területek melyekre nem figyelnek elég alaposan fogmosáskor, ezáltal lehetővé téve számukra a lepedék eltávolítását, mielőtt az problémák forrása lenne."

"Az InspektorTC-t, kimondottan otthoni használatra tervezték, hogy az emberek könnyen be tudják építeni napi szájhigiéniás rutinjukba. Abban reménykedünk, hogy hamarosan sikerül gyártót szerezni a terméknek, hogy a prototípusból otthoni használatra alkalmas készüléket fejlesszünk ki, és az emberek otthonaikban tudják észrevenni és eltávolítani lepedéküket, mielőtt még fogorvosi beavatkozásra lenne szükség.#img1#

A kutatócsoport elnyerte a Jövő Orvosi Találmányai Díjat a készülékért, melyet komoly tudományos felfedezések elismeréseként adnak át.