Egészséges életmód

Tudományos áttörés az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésében


A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatásának eredményei új gyógyszerek kifejlesztését hozhatja az elhízás kezelésére, és csökkentheti a 2-es típusú diabétesz gyakoriságát.

A Vance Matthews által vezetett melbourne-i, texasi és japán nemzetközi kutatócsoport az emberi sejt felszínén található egyik fehérje hatásait vizsgálta 2-es típusú cukorbetegség és elhízás esetén. Eredményeik az Immunology and Cell Biology szaklapban jelentek meg.

Matthews elmondta, a kutatás azért különösen fontos, mert a felnőttkori elhízás 75 százalékkal nőtt az elmúlt 25 évben, amihez a túlsúlyos és elhízott gyermekek számának riasztó emelkedése társul. Az inzulinrezisztencia közvetlen összefüggésben áll az elhízással, és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mely során krónikus gyulladás jelentkezik metabolikusan aktív sejtekben.

Matthews és munkatársai kimutatták, hogy az elhízást és inzulinrezisztenciát magában foglaló metabolikus szindróma több paramétere is jelentős összefüggésben áll az ADAM28 nevű metalloproteináz magas szintjével a gyulladásos sejtekben. A szakértők ezután megvizsgálták a kölcsönhatásokat a TNF-alfa gyulladásos fehérje és az ADAM metalloproteináz között. A TNF-alfa egy közismert citokin, amely elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását, és növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A kutatásból kiderült, hogy az ADAM28 metalloproteináz fokozhatja a TNF-alfa felszabadulását a sejtfelszínről, és ez a hatás elősegítheti a gyulladás kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy a metabolikus szindrómában szerepet játszó ADAM28 gátlása új célpont lehet az elhízás elleni gyógyszerek fejlesztésében, amelyek következésképpen a 2-es típusú diabétesz visszaszorítását is lehetővé tennék.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 68 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem