Egészséges életmód

Többen hiszik magukat gluténérzékenynek, mint ahányan valóban azok

Medipress


Tudósok szerint az emberek többsége, aki gluténérzékenynek tartja magát, téved, valójában ugyanis csupán egyharmaduk az, akinél tényleg megtalálhatóak az erre utaló tünetek.

A glutén egy fehérjetípus, amely a búzában és a hasonló gabonafélékben, például árpában és rozsban található meg. Ez teszi rugalmassá a tésztát, illetve segít abban, hogy a kész termék elnyerje formáját. Újabban egyre több ember mondja ki magáról, hogy gluténérzékeny, anélkül, hogy bármilyen orvosi diagnózis született volna erről. A sima gluténérzékenységet egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani, ám van egy másik típus, az NCGS, azaz a nem cöliákiás glutén szenzitivitás, amelyre egyelőre nincs megfelelő diagnózis, így sok orvos nem is vesz róla tudomást.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint szintén vitatható, hogy létezik-e ez az állapot, és ha igen, akkor sem ismert sem az oka, sem az, hogy miként lehetne megelőzni. A betegség elnevezéséből az következne, hogy a glutén okozza a problémát, miközben könnyen előfordulhat, hogy a gabonában található valamelyik másik összetevő a ludas a dologban.

A vizsgálat során a Brescia Egyetem szakemberei 35 önkéntes bevonásával próbáltak utánajárni a kérdésnek, akik mindegyike NCGS-t állapított meg magánál és már hat hónapja gluténmentes étrenden élt. Az alanyok egy kísérletben vettek részt, mely során mindenki kapott egy tasak lisztet, amit tíz napon át naponta egyszer bele kellett szórniuk a tésztaételekbe, vagy a levesbe, amit ettek. Ezután tartottak egy kéthetes szünetet, amikor mindenki visszatért arra az étrendre, amit korábban is folytatott, majd egy újabb tíznapos szakasz következett, amikor ismét kaptak egy tasak lisztet, amit az ételükbe kellett szórniuk. Az alanyoknak mindvégig fel kellett jegyezniük, ha bármilyen tünetet – fájdalmat, refluxot, hasmenést – észleltek magukon, és ezeket egy 1-7-ig terjedő skálán kellett értékelniük. A kísérlet végeztével mindenkit megkérdeztek arról, hogy szerintük melyik esetben kaptak glutén tartalmazó lisztet, és amennyiben helyesen válaszoltak, és a mellékhatások is valóban akkor jelentkeztek, amikor a glutént tartalmazó lisztet fogyasztották, NCGS-esnek diagnosztizálták őket. Az eredmények azt mutatták, hogy mindössze egyharmaduk tartozott ebbe a kategóriába, a többiek tévesen tartották magukat gluténérzékenynek. A szakemberek szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy ezek az alanyok valami másra érzékenyek, nem a gluténre, illetve az is előfordulhat, hogy csupán pszichésen érzékelik a problémát, és valójában semmi bajuk nincsen.


Lisztérzékenység

Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-, árpa-, tönköly- durum- és a rozsliszt is tartalmaz. Az immunrendszer részvételével kialakuló folyamat, de nem jár IgE szint növekedéssel, és nem kísérik atópiás társuló betegségek. A lisztérzékenységet el kell különíteni az egyéb táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Fontos felismerni a lisztérzékenység és a gabonaallergia közti különbséget. Gabonaallergia esetében mind a felismerésre, mind a kezelésre és a betegség kimenetelére vonatkozóan az összes többi táplálékallergiára vonatkozó elvek érvényesek. (allergiainfo.hu)

Eddigi bejegyzések

vkirav ( 34 éves nő ) Dunaújváros , 1 kórtörténet | időpont: 2009. november 8. 13:09

Történet: 8 hónappal ezelött szültem meg egézséges kislányom, rá 1 hétre kezdődtek a rosszulléteim. most a napokban derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok! Egy hete nem eszem gluténes ételeket és megszünt a hasmenésem, jobb a közérzetem, nyugodtabb vagyok!!!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, duzzadt, vörös nyelv (málnanyelv), éjszakai izzadás, étvágytalanság, fáradtság, fogfájás, fogyás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), hajhullás, idegi labilitás, ingerültség, izületi fájdalom, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, só utáni vágyakozás, soványság, szorongás
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, bőr viszketés, haj-, vagy fejbőr viszketés, sápadtság, töredezett haj
Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, hangulatingadozás, lehangoltság, lobbanékonyság, szorongás
Szájüreg:
fogazati, rágási rendellenességek, fogszuvasodás, ínygyulladás, ínyvérzés, málnanyelv
Alternatív gyógymódok:: GM mentes étkezés!!
Meggyógyult:    nem

Magyari Éva ( 70 éves nő ) Pócsmegyer , 1 kórtörténet | időpont: 2009. június 16. 10:44

Történet: Velem-született "rendellenesség" ez, amint-hogy a Laktóz érzékenységem is, meg a hatodik ujjam is. (Ez utóbbi úgy "gyógyult meg", hogy 3 napos koromban levágták - sajnos!)
58 évesen diagnosztizálták a lisztérzékenységet, mely megkeserítette életem, csak nem tudtam róla!
Mai életem: vizes zsömle, pászka, rízs, sok-sok leves, piros húst nem eszem (puffaszt, melyre magam jöttem rá!). Mivel nincs már epehólyagom sem, kerülöm a puffasztó ételeket (nem sorolom, hosszú), de. Apámtól örököltem, hogy az édességet remekül tudja szervezetem feldolgozni - melyet kórházi vizsgálatok is igazoltak. 165 cm magas vagyok, 52 kg, és NEM "boldogság-hormonként" eszem az édességet, hanem mert AZ kell szervezetemnek! Fiaim és egyik unokám is örökölték - nem csupán a lisztérzékenységet, hanem azt a hasnyálmirigyet, ami olyan, amilyen. Másnak fölmegy a cukra, nekem le, 1,6-ra - mely a legutóbbi terheléses cukorvizsgálatnál kiderült. Ezért-hát ötször eszem naponta, mindig van nálam cukorka vagy valami ennivaló, mert fizikailag leszek rosszul, mikor lemegy a cukrom. De ezt egészen 2008 februárjáig nem tudtam. Csak éreztem, s így éltem.
Betegségek ezek? NEM! Genetika, s nincs rá gyógyszi, de van rá olyan életmód és táplálkozás, mely segít. SOHA nem fogok kigyógyulni a velem-született "betegségekből", ám ragyogóan tudok élni velük, életminőségemet ily módon nem zavarják.
Más kérdés, hogy a szintén velem-született diverticulumokat júliusban kivágják, kicsit-más a vastagbelem, mint a nagy populációnak, Ami másnál lefelé megy, az nálam fölfelé, majd hátra, aztán csak lefelé, mert általában kijön, aminek ki KELL jönnie. Csak nagyon lassan - ezért a baktériumok egy része túlszaporodik, s vastagbelem begyullad, különösen a diverticulumok. Ez sem "betegség", velük születtem, megkeserítették 58 évemet (bélcsavarodás gyanújával kórház, sokszor!), napi szinten problémám, mely a szike segítségével megszűnik.
Éppen ideje!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fejfájás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), hajhullás, hasi fájdalom, hidegrázás, idegi labilitás, levertség, rossz közérzet, só utáni vágyakozás, szorongás
Gyógyszerek: Pantoprazol-ratiophparm, Kreom 25000
Meggyógyult:    nem

bejus74 ( 45 éves nő ) Szomolya , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 21. 18:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fogyás, hasi fájdalom, ingerültség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Has és emésztő rendszer:
hányinger, hasi görcsök, hasmenés, haspuffadás
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés, haj-, vagy fejbőr viszketés, köröm berepedése, köröm törékenysége
Alternatív gyógymódok:: E betegség egyedüli gyógymódja a Gluténmentes diéta( búza, árpa, zab, köles, rozs kerülni kell az ezeket tartalmazó ételeket!) Emellett közel 10 éve tünetmentes vagyok. Diétamegszegés esetén tüneteim azonnal jelentkeznek.
Meggyógyult:    igen

delphi ( 55 éves nő ) Dunaharaszti , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 18. 20:49

Történet: Társult betegségek:

Hashimoto thyreoiditis, hipothyreozis, epekövesség - műtét
egyéb fém és élelmiszer allergia, ekcéma, afta, migrén, allergia rohamok - ájulás-tenyér arc és talpviszketés, teljes testkiütés és ödéma - 43 évig kórházról kórházra jártam és az orvosok ez alatt nem jöttek rá a "betegségemre" - fél éve derült ki - Coeliakia - Mióta GM Diétán vagyok, minden rndben, csak az L-Thyroxint szedem, a pajzsmirigy már nem helyrehozhatóan károsodott.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, bőr viszketés, bőrkiütés, bőrpír, kiütések és egyéb nem specifikus bőrjelenségek, köröm törékenysége, sápadtság
Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság
Ideg-, csont- és izomrendszer:
ájulás, szédülés
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, fogyás, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), növekedés elmaradása, vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, felfúvódásos fájdalom, haspuffadás
Ivarszervek:
fehér hüvelyfolyás
Szájüreg:
koplik foltok (apró fehér foltok a szájüregben)
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, bőr viszketés, bőrkiütés, bőrpír, kiütések és egyéb nem specifikus bőrjelenségek, köröm törékenysége, sápadtság
Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, idegesség, idegfeszültség, lehangoltság, nemi vágy csökkenése, szédülékenység, szorongás
Általános tünetek:
ajak-, nyelv-, vagy arcduzzanat, általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, fogyás, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), hajhullás, hát fájdalom, hidegrázás, levertség, rossz közérzet, szorongás, vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Ideg-, csont- és izomrendszer:
ájulás, szédülés
Húgyrendszer:
csípő vizelet, húgyúti fertőzések, vérvizelés
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, hányinger, has feszülése, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, hasmenés, haspuffadás
Szájüreg:
ínyvérzés, koplik foltok (apró fehér foltok a szájüregben)
Ivarszervek:
szabálytalan ciklus
Keringés és légzés:
szapora szívműködés, szívdobogás érzés
Szem:
szemduzzanat
Kórház, rendelő: Szent István és Szent László Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: L-Thyroxin, vaskészítmények, antibiotikumok, vitaminok, probiotikum, koleszterin csökkentő, allergia elleni gyógyszerek, gomba elleni gyógyszerek
Alternatív gyógymódok:: természetgyógyászok, íriszdiagnosztika, reflexológus, homeopátia, vércsepp analízis
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Gluténmentes diéta

patonainikolett ( 24 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 18. 17:08

Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, hasi fájdalom a köldök körül, hasi görcsök, hasmenés
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, hányás, hányinger, hasi fájdalom a köldök körül, hasmenés
Kórház, rendelő: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet (Veszprém megye, Veszprém)
Gyógyszerek: nem szedtem semmit
Meggyógyult:    nem