Egészséges életmód

Parkinson-kórt okoznak a növényvédőszerek?


Amerikai kutatók kimutatták, hogy azok a személyek, akik két bizonyos növényvédő szert használnak, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel betegednek meg Parkinson-kórban.

A két szer, a paraquat és a rotenone, nem engedélyezett házi és konyhakerti használatra. Korábbi állatkísérletek is azt mutatták, hogy a paraquat összefüggésben áll a Parkinsonnal, ezért használata csak tanúsítvánnyal rendelkező szakembereknek engedélyezett. A rotenone pedig csak invazív halfajok kiirtására engedélyezett.

"A rotenone közvetlenül gátolja a sejt energiatermeléséért felelős mitokondriumok működését" - magyarázza a tanulmány társszerzője, Freya Kamel, a National Institute of Environmental Health Sciences kutatója. "A paraquat bizonyos oxigénszármazékok termelését fokozza, amelyek károsítják a sejtszerkezeteket. Azokban az emberekben, akik ezeket a növényvédő szereket használták, nagyobb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór."

A kutatás során 110 Parkinson-kórban szenvedő és 358 kontrollként szolgáló egészséges embert vizsgáltak a Farming and Movement Evaluation (FAME) tanulmány keretében. A FAME egy nagyobb szabású mezőgazdasági egészségügyi tanulmány részét képezi, amelyben körülbelül 90 ezer tanúsítvánnyal rendelkező, növényvédő szerekkel dolgozó agrárszakembereket és házastársaikat vizsgálnak.

A mostani tanulmány az Environmental Health Perspectives folyóiratban jelent meg.