Egészséges életmód

Ne hízzon el! A túlsúly meddőséget okozhat!

betegszoba.hu


Az elhízás csökkentheti az amúgy egészséges férfiak esélyeit a gyermeknemzésre - állítják amerikai kutatók.

A kutatás során kiderült, hogy annak a 87, 19 és 48 év közötti egészséges, de túlsúlyos férfinak, akik részt vettek a kutatásban, jóval kisebb az esélyük arra, hogy valaha is apai örömök elé nézzenek, mint az egészséges, de normális súlyú társaiknak. Az elhízás következtében létrejövő hormonális változások ugyanis csökkentik a férfiak nemzőképességét - állítják a kutatók a 'Fertility and Sterility' című szaklapban megjelent cikkükben.

Sovány társaikhoz képest az elhízott férfiak szervezetében jóval kevesebb a tesztoszteron, valamint a luteinizáló (LH) és follikulusstimuláló (FSH) hormon, amelyek mind elengedhetetlenül szükségesek a gyermeknemzéshez.

A kutatók szerint az alacsony LH és FSH szint hozzájárulhat a hypogonad eredetű hypogonadismus kialakulásához, amelynek következtében a herék nem működnek megfelelően. Ezt a hipotalamuszban és az agyalapi mirigyben létrejövő jelátviteli problémák okozzák. #img1#

Dr. Eric M. Pauli szerint a fentiek ismeretében kijelenthető, hogy az elhízás önmagában jelentős veszélyforrást jelent a férfiak nemzőképességére nézve. A kísérletben részt vevő 87 férfi 68 százalékának volt gyermeke a kutatás idején. A kutatók vizsgálatai szerint ezeknek a férfiaknak átlagosan alacsonyabb volt a testtömeg indexük, mint a többieknek, akiknek nem volt gyermekük.

A kutatók szerint az alacsony LH és FSH szint hozzájárulhat a hypogonad eredetű hypogonadismus kialakulásához, amelynek következtében a herék nem működnek megfelelően. Ezt a hipotalamuszban és az agyalapi mirigyben létrejövő jelátviteli problémák okozzák.

Az elhízás emellett növeli a merevedési problémák kialakulásának esélyeit is, ez pedig még tovább növeli a férfi meddőség kockázatát.