Egészséges életmód

Napi 7 adag gyümölcs a boldog életért


A legújabb felmérési adatok szerint a naponta legalább hét adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók a legboldogabbak és leginkább kiegyensúlyozottak.

A Warwick Egyetem közgazdászai és közegészségügyi szakértői mostani kutatásuk során 80 000 brit étkezési szokásait vizsgálták meg. Kutatási eredményeik szerint a naponta elfogyasztott zöldség- és gyümölcsadagok számának növekedésével egyenes arányban javult a vizsgált alanyok mentális egészségi állapota. A leginkább kiegyensúlyozottak a naponta hét adag gyümölcsöt és zöldséget elfogyasztók voltak.

A nyugati egészségügyi szakértők általában napi 5 adag gyümölcs és zöldség elfogyasztását javasolják a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésének érdekében. Nagy-Britanniában azonban a lakosság negyede jó, ha napi egy adag gyümölcsöt és zöldséget elfogyaszt, de ez sem igazán jellemző. A brit lakosság alig egytizede fogyaszt napi hét, vagy annál több adag zöldséget és gyümölcsöt. A mostani felmérés során a kutatók nem tettek különbséget az egyes zöldségek és gyümölcsök között és egy adagot körülbelül 80 grammban állapítottak meg.

"Meglepő, hogy ezek az élelmiszerek ilyen nagy hatással vannak az általános lelkiállapotra és a mentális egészségre. Az étrendet általában nem tekintik jelentős befolyásoló tényezőnek a lelki jólét szempontjából" - nyilatkozta Sarah Stewart-Brown professzor a Warwick Egyetem Orvosi Karának közegészségügyi szakértője. "Természetesen még nagyon sok mindent nem tudunk az ok-okozati összefüggésekről és a működési folyamatokról, ezért hamarosan további kutatásokat fogunk folytatni a témában."

A Dartmouth Egyetemmel közösen készített felmérés eredményeit a Social Indicators Research című szaklapban publikálják majd a kutatók.