Egészséges életmód

Miért kívánják egyesek jobban a sós ételeket?


Az alacsony sótartalmú chipsek teljesen megfelelnek egyesek ízlésének, másoknak viszont ízetlennek tűnnek. A legújabb kutatások szerint ennek oka genetikai eredetű, egy bizonyos szintig ugyanis génjeink határozzák meg ízlésünket.

"A legtöbb ember szereti a só ízét. Ugyanakkor egyesek több sót esznek, részben azért, mert jobban szeretik az ízét, mint mások, részben pedig azért, mert a só elfedi az ételek mellékízét" - nyilatkozta John Hayes, a Pennsylvania Állami Egyetem élelmiszertudománnyal foglalkozó professzora.

A mostani kutatásban 87, 20 és 40 év közötti önkéntes (45 férfi és 42 nő) vett részt. A résztvevők mind sós ételeket (chipset, sós perecet) fogyasztottak, majd értékelték az ízüket. "Léteznek olyan emberek, az úgy nevezett szuper ízlelők, akik a kevéssé sós és keserű ízt is rendkívül intenzívnek érzik, míg mások a kevéssé ízes ételeket íztelennek érzik. A szuper ízlelők képessége nem korlátozódik csupán a keserű és sós ízekre, ők minden ízt intenzívebben éreznek, és a szénsavas italok is jobban hatnak rájuk. Ennek a jelenségnek minden bizonnyal genetikai háttere van" - nyilatkozta Hayes professzor, majd hozzátette: "Az érdekes azonban az, hogy ezek az emberek hajlamosabbak több sót fogyasztani, ugyanis nemcsak intenzívebben érzik az ízeket, de jobban is szeretik a sós ízt, mint a többi ember."

A kutatás részletes leírása a Physiology & Behaviour című szaklapban olvasható.