Egészséges életmód

Miért eszünk egyre többet, ahogy öregszünk?

betegszoba.hu


A Monash Egyetem kutatói felfedezték, hogy az agy étvágyért felelős sejtjei megváltoznak egy idő után, így növelik az éhségérzetet, és súlygyarapodást okoznak az öregedés előrehaladtával. A kutatás, melyet dr. Zane Andrews, a Monash Egyetem Fiziológiai Karának neuroendokrinológusa vezetett, a Nature hasábjain jelent meg.

Dr. Andrews szerint az éhséget blokkoló sejteket szabadgyökök támadják meg evés után, és elmondta, hogy ez a behatás még erőteljesebb a szénhidrátokat és cukrokat tartalmazó ételek fogyasztása után."- Minél több szénhidrátot vagy cukrot fogyasztunk, annál jobban sérülnek az éhségérzetet ellenőrzö sejtek, és annál többet eszünk." Dr. Andrews elmondta: az éhségérzetet blokkoló sejtek elleni támadás felborítja az ideális egyensúlyt aközött, amennyit eszünk, és aközött, amennyi tápanyagra valójában szükségünk van.

A 25 és 50 év közötti korosztály tagjai vannak a legnagyobb veszélyben: náluk azok a sejtek, amelyek azért felelősek, hogy ne együk túl magunkat, szép lassan elpusztulnak. Ha üres a gyomrunk, a ghrelin hormon üzenetet küld az agynak, hogy együnk. Ha tele vagyunk, azt a POMC nevű sejtek jelzik. Azonban a szabadgyökök ezket a sejteket támadják meg, ezzel a POMC sejtek működésképtelen lesznek egy idő után, és így nem érzékeljük helyesen, mikor laktunk jól.

A szabadgyökök ugyanakkor az éhségérzetet okozó sejteket is megtámadják, de ezeket - a POMC-vel ellentétben - egy különleges fehérje, az UCP2 megvédi a károsodástól. Az éhségérzetért felelős sejtek károsodása lehet az egyik magyarázata a felnőttkori elhízásnak. A magas szénhidrát- és cukortartalom veszélye "- Az elmúlt 20-30 évben a modern társadalmakban egyre elterjedtebb a szénhidrátban és cukorban gazgad étrend.

Ez az étrend azonban olyannyira átalakította a szervezetünket, hogy már idő előtti sejtkárosodást okoz." - állítja doktor Andrews, aki következő kutatásában azt vizsgálja, hogy a szénhidrátokban és cukrokban gazdag étrend milyen más hatásokat okoz az agyban, mint amilyen például a Parkinson-kór megnövekedett előfordulása.