Egészséges életmód

Megtalálták a fiatalság forrását

betegszoba.hu


Egy kísérleti gyógyszer egynapi adagja visszaállítja az izomtömeget az idősebbek lábában és karjában. Néhány laboreredményük is olyan értékeket mutat, mint az egészséges fiataloké, ami arra utal, hogy megtalálták a gyengülés ellenszerét.

Az MK-677 nevű szer a biztonságossága és hatékonysága miatt értékes. A tanulmány szerint visszaállította a természetes öregedéssel járó izomtömeg-veszteség 20 %-át. A szert alkalmazó idősek szervezetében a növekedési hormon (GH) és az inzulinhoz hasonló I növekedési faktor (IGF-I) az egészséges fiatalokéhoz hasonló mértéket mutatott, mondta Michael O. Thorner, a Virginia Egyetem belgyógyász-idegsebész professzora. 

"A tanulmányunk ajtót nyit az olyan kezelések felé, melyek visszafordítják a korral járó gyengeséget." - mondta Thorner. "Ezen gyógyszerek kutatása kiemelt fontossággal bír, mivel az amerikaiak átlagéletkora 80 év fölött van, a legtöbb idős ember pedig fontosnak tartja, hogy ebben az életkorban is önellátó maradjon." A két éven át tartó, placebóval kontrollált, kettős vakpróbát a Nemzeti Egészségügyi Intézet finanszírozta. 65 férfi és nő vett részt a kísérletben, 60-81 éves kor közöttiek. Az eredmények részletei az Annals of Internal Medicine folyóirat november 4-i számában találhatók meg.

A gyógyszer utánozza a gherlin hatását. Ez egy olyan peptid, mely a GHSR nevű növekedési hormon termelődését stimulálja. A gyógyszerfejlesztők a GHSR-ra fókuszálnak, mert fontos szerepet játszik a növekedési hormon és az étvágy szabályozásában. Úgy vélik, hogy kiváló szer lehet az anyagcsere-zavarokra, például azokra, melyek hatással vannak a testsúlyra és a testformára. Bár az is igaz, hogy a kísérletek kezdeti szakaszában hatásosnak bizonyuló szerek nem mindig mennek át a további teszteken. #img1#

Az új kísérlet az eredeti elképzelés bizonyítására szolgál, és újabb, nagyobb léptékű linikai kísérleteket igényel, hogy meghatározzák, az MK-677, hogy használ-e a gyenge embereken, és hogy hosszú távon is biztonságos e.