Egészséges életmód

Megfelelő étrenddel csökkenthető az Alzheimer esélye


A tudósok egyetértenek abban, hogy létezik öt olyan molekula, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásában közrejátszanak. Ezeknek a molekuláknak a befolyása pedig olyan környezeti tényezőktől függ, mint például az étrend és az életmód.

Daniel Michaelson professzor, a Tel Aviv Egyetem Neurobiológia Tanszékének munkatársa az öt molekula egyikéről - az ApoE-génről - állt elő új információkkal. Az ApoE-génnek két változata van, egy jó és egy rossz, melyek közül az utóbbi ApoE4 néven ismert. A professzor állatokon végzett kísérletek során figyelte meg, hogy az étrend és a környezet milyen hatással lehet erre a génre, amelynek jelenléte komoly rizikót jelent az Alzheimer-kórra nézve, hiszen a betegek felében, a teljes lakosságnak pedig a tizenöt százalékában megtalálható. Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy az Omega 3 olajban gazdag, illetve az alacsony koleszterintartalmú étrend csökkenti ennek a génnek a hatását.

A professzor és csapata ezután összevetette a jó és rossz ApoE-gének viselkedését, és azt tapasztalták, hogy míg a gazdag, ingerdús környezet kedvez a jó géneknek, ugyanez a környezet negatív hatással van az Alzheimer-kórra hajlamosaknál. Vagyis azok a környezeti hatások, amelyek alapvetően pozitívak, az ApoE4-génnel rendelkezőkre pont, hogy rossz hatással vannak.

A megoldás tehát alapvetően nem a környezeti hatásban, hanem az étrend megváltoztatásában rejlik. Az ApoE egy lipoprotein, amit a halban található jó olaj képes befolyásolni, vagyis a megfelelő étrenddel ellensúlyozni lehet a rossz gének által okozott hatásokat. Az eredményeket részletesen márciusban teszik közzé egy Barcelonában megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián.