Egészséges életmód

Maszkkal az influenza ellen?

betegszoba.hu


A műtős maszkok talán viccesen néznek ki, de egy nemrég végzett tanulmány szerint ezek jelenhetik a legjobb védelmet az influenza és a megfázás ellen.

Az Új-Dél Wales Egyetem (UNSW) kutatásai szerint az orvosi maszkok viselése jelentősen növeli a szervezet védekezőképességét a megfázás, valamint az influenza és a SARS vírusok ellen. Ezek a maszkok azonban nem azonosak az építkezéseken alkalmazott porszűrő maszkokkal.

A kutatási eredmények alapján a maszk viselése közel négyszeresére növeli a szervezet védekezőképességét a légzőszervi vírusos és bakteriális megbetegedésekkel szemben.#img1#

"Az influenzajárvány idején különösen nagy jelentőséggel bírhat ez a felfedezés - nyilatkozta Raina MacIntyre az UNSW vezető kutatója - Járvány idején a gyógyszerellátás akadozhat, és könnyen alakulhat ki oltóanyaghiány is, ezért nagyon fontosak a további fertőzések elkerülésére tett intézkedések."

A kutatások szerint a maszkok viselése, valamint a rendszeres fertőtlenítő kézmosás akár felére is csökkentheti az influenzás megbetegedések számát egy közösségen belül. "Az influenza és a legtöbb légúti megbetegedést okozó vírus ellen sajnos nincsenek gyógyszereink, de ezzel a módszerrel sikerrel akadályozhatjuk meg a terjedésüket" - nyilatkozta Dr. MacIntyre.