Egészséges életmód

Majdnem a lábába került a diéta

betegszoba.hu


A Lancet c. neves orvosi szaklap egy olyan hölgy esetét ismerteti, aki kis híján elvesztette a lábát - pedig csupán annyi rossz szokása volt, hogy mindennap megevett egy grépfrútot.

A Washington állambeli Olympia városában még 2008 novemberében sürgősségi ellátás alá vontak egy 42 éves hölgyet, aki légzési problémákról, szédüléseőé és a járást lehetetlenné tevő lábfájásról panaszkodott. Az ultrahangos vizsgálattal a bal láb vénáinak elzáródását mutatták ki. Az orvosok a vérkeringést akadályozó vérrög gyógyszeres kezelésével azonnal kezelték a helyzetet.

A beteg elmondása szerint a kórházba szállítást megelőző napon mintegy 1,5 órán át vezetett, folyamatosan fogamzásgátlót szed és egy Leiden-mutáció nevű genetikai elváltozásban szenved, melynek eredményeképpen a vére könnyebben alvad meg, mint másoké. Ez a három tényező együttesen elősegíti az ú. mélyvénás trombózis kialakulását. A szakemberek szerint azonban a végső lökést a vérrög kialakulásához a grépfrút-diéta adta, melyet a hölgy három nappal korábban kezdett el, hogy leadjon pár kilót (reggelente megitta egy gyümölcs levét).

A grépfrútban található anyagok megakadályozzák a CYP3A4 nevű enzim működését, amely enzim a fogamzásgátlókban található ösztrogén hormon lebomlásáért felelősek. Az ösztrogén-szint emelkedése nagymértékben fokozza a vér alvadáskészségét, és így a vérrög kialakulásának valószínűségét. Mivel a grépfrút anyagai igen lassan bomlanak le a szervezetben, hatásuk összeadódva, kumulatíve érvényesül. A mélyvénás trombózist egyébként gyakran hozzák összefüggésbe hosszan tartó repülőutakkal is, ahol a lábszár folyamatosan egy helyzetben van, és az izmok nem segítik a vér áramlását. A szakemberek szerint azonban a szindróma minden hosszan tartó mozdulatlanság esetén kialakulhat, például autóvezetést követően is - így tehát minden feltétel adott volt a hölgy számára, hogy a lába elzáródjon. A grépfrút-diéta így majdnem a lábába került.