Egészséges életmód

Kevesebb stressz, több alvás, sikeresebb fogyókúra


Ha valaki le szeretné adni felesleges kilóit, a stressz visszaszorítását és a megfelelő mennyiségű alvást is érdemes felvenni a teendők listájára - állítják a portlandi Kaiser Permanente kutatóközpont munkatársai.

Igaz, hogy a fogyáshoz elsősorban fogyókúrás étrendet és testmozgást írnak elő, a tanulmány szerint a túl sok stressz és a túl kevés (vagy túl sok) alvás is akadályozhatja a fogyókúrázók testtömeg-csökkenését.

"Eredményeink azt mutatták, hogy azok esetében bizonyult a legsikeresebbnek a fogyókúrás program, akik hat és nyolc óra közötti mennyiséget aludtak, és akiket a legkevesebb stressz ért" - nyilatkozta Dr. Charles Elder, az International Journal of Obesity március 29-i számában megjelent tanulmány szerzője. Elder úgy véli, ha valaki ennél kevesebbet vagy többet alszik, és akinek magas a stressz-szintje, képtelen összpontosítani a viselkedési változásokra.

A kutatók a kétlépcsős kísérlet során 472 elhízott felnőttet vizsgáltak 26 héten keresztül. A résztvevők életmódbeli változtatásokkal kapcsolatos tanácsadáson vettek részt, és a szakemberek kikérdezték őket az alvással, a stresszel, a depresszióval, az álmatlansággal és a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban. Az eredmények azt mutatták, hogy a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz-csökkentés a kísérlet elején sikeres fogyást jelzett előre. Az alacsonyabb stressz már önmagában sikeresebb fogyást jelzett előre a kísérlet első szakaszában.

Dr. David L. Katz, a Yale Egyetem prevenciós kutatóintézetének igazgatója úgy véli, hogy bár hajlamosak vagyunk egyes tényezők alapján vizsgálni az egészségi állapotot, az egészséget valójában holisztikus módon kell tekinteni. "Az egészséges és élettel teli emberek nem egy bizonyos dolog miatt ilyenek, hanem számos különböző tényezőnek köszönhetően. És az egészséget támogató tényezők (például a megfelelő táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás mellőzése, a megfelelő alvás, a stressz szabályozása) az egészség valamennyi aspektusát előmozdítják" - állítja a szakértő.