Egészséges életmód

Kertészkedjünk, jót tesz


Mint minden áprilisban, idén is az Országos Kertész Hónap keretén belül az amerikai Országos Kertész Szövetség (NGA) arra ösztönzi a lakosságot, hogy fedezzék fel a kertészkedés örömeit.

Az NGA hiszi, hogy zöldebb, egészségesebb és élhetőbb környezetet lehetne teremteni, ha mindenki törődne a közvetlen lakóhelye közelében található virágokkal, fákkal, gyümölcsösökkel és más növényekkel. A kertészkedésnek az egyénre nézve is hatalmas előnyei vannak, hiszen edzésnek sem utolsó. Sokan nem is hinnék, hogy a kertészkedés milyen fárasztó tud lenni. Ilyen tekintetben szinte egyenértékű más edzésmódszerekkel. 45 perc kertészkedés felér 30 percnyi aerobikkal, hiszen különböző izomcsoportokat mozgat meg, közben pedig fejleszti hajlékonyságunkat és erőnlétünket.

A kertészkedés ezen kívül csökkenti a stresszt. A természet közelsége és a fizikai munka ellazítja a testet és segít elfelejteni a mindennapi problémákat, így kiváló stresszcsökkentő. A kertészkedés türelemre is tanít, így segít lassítani életritmusunkon és segít, hogy kiszakadhassunk a mindennapi rutinból.

Kreativitásunk is szárnyalhat, ha kertészkedünk, sokszor tudat alatt is. A virágok színének kiválasztása, a különböző termények elrendezésének kialakítása mind kreatív feladat, amelynek segítségével kifejezhetjük önmagunkat.