Egészséges életmód

Kárt okozhat több gyógyszer együtt szedése

betegszoba.hu


Időseknél viszonylag gyakori, hogy potenciálisan veszélyes kombinációban szednek együtt gyógyszereket, az esetek több, mint felében a vény nélkül kapható szerek a ludasok - állítja egy friss tanulmány.

Amerikai kutatók azt találták, hogy az 57-85 éves korosztályban minden 25 emberből egy szed olyan veszélyes gyógyszerkombinációt, amely súlyos kölcsönhatásokat okozhat. Ez a férfiaknál minden 10 emberből egyre volt igaz.

"A lakosság tudatában van annak, hogy két receptköteles gyógyszer együtt szedése veszélyes lehet" - mondta el Stacy Tessler Lindau, a Chicago Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója, a tanulmány szerzője. "Azonban az emberek nem teljesen értik,  hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek a receptre felírt szerekkel, továbbá más vény nélkül kapható gyógyszerekkel is."

Az idősebbek közel harmada (29 százaléka) szed öt vagy több receptköteles gyógyszert és az idősek fele használ vény nélkül kapható szereket és étrendkiegészítőket, olvasható a tanulmányban. A veszélyes gyógyszerkombinációk közül az esetek több, mint felében az aszpirin és valamilyen alvadásgátló szer (mint például a warfarin) együtt szedéséről van szó. A leggyakoribb veszélyes kombinációnak a gingko biloba és az aszpirin együttes használata bizonyult, ez együtt fokozza a belső vérzések kockázatát.#img1#

A Chicago Egyetem kutatói 3500, 57 és 85 év közötti  ember gyógyszerszedési szokásait vizsgálták szerte az Egyesült Államokban, hogy reprezentatív mintát nyerjenek. Amikor a teljes népességre vetítették a kapott adatokat, azt találták, hogy közel 2,2 millió ember van veszélyben a veszélyes gyógyszerkombinációk miatt.

Egy friss jelentés szerint a 65 év feletti amerikaiak évente közel 175 ezer alkalommal jelentkeznek sürgősségi ellátásra a gyógyszerekre adott reakciók miatt.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association folyóirat eheti számában jelent meg.