Egészséges életmód

Káros az antibiotikumok árusítása!

betegszoba.hu


Az egyre növekvő számú, antbiotikumoknak ellenálló fertőzések megjelenésével a szakemberek óva intenek az élelmiszerüzletek gyógyszerrészlegétől, ahol az antibiotikumok árusítása egy igen káros reklámfogás. Ha ezek az üzletek valóban segíteni szeretnének a vásárlóikon, és pénzt akarnak megtakarítani nekik, akkor inkább ingyenes influenzaoltást kellene felkínálniuk nekik, javasolja az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága (IDSA).

Egyes élelmiszerüzletek nemrégiben ingyenesen kezdték kínálni az antibiotikumokat a gyógyszerrészlegükön. Leginkább az aggasztó, hogy egyes promóciók a téli megfázás-influezna szezonhoz kapcsolódnak, annak ellenére, hogy az antibiotikumok nem hatásosak a vírusfertőzések esetén, ráadásul súlyos mellékhatásaik lehetnek.

"Lehet, hogy a marketing szempontjából kiváló fogás, viszont hamarosan krízishelyzetbe kerülhetünk az antibiotikumos rezitsztenciák kialakulása miatt." - mondta az IDSA elnöke, Anne Gershon. "Másfelől viszont azzal valóban sokat segítenének az üzletek, ha több emberhez juttatnák el az influenza elleni védőoltást."

A Clinical Infectious Diseases folyóirat február 1-jei száma bemutatja majd, hogy azok az 50-64 év közötti dolgozók, akik beoltatták magukat influenza ellen, kevesebbet voltak betegállományban, és kevesebb napot kellett betegen dolgozniuk. Mégsem élnek elég sokan ezzel a lehetőséggel. A legutóbbi szezon végén több millió adag került a szemetesbe. "Ennek sajnos épp az ellenkezője igaz az antbiotikumokra." - mondta Lauri Hicks, a "Használd okosan az antibiotikumokat" program orvosigazgatója, melyet a Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) működtet. #img1#

"Évente több tízmillió antibiotikumot írnak fel vírusos megbetegedésekre, mint amilyen egy közönséges nátha, és amelyre ez a gyógyszer tökéletesen hatástalan. Ha túl sokat használjuk ezeket a gyógyszereket, azzal veszélyeztetjük a hatékonyságukat." Például az ország egyes részein a methicillinnel szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) a vezető oka a bőr és a lágy részek fertőzéses megbetegedéseinek. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, igen kevés antibiotikum áll fejlesztés alatt, hogy legyőzzék a rezisztens kórokozókat. Ráadásul igen alábecsülik az antibiotikumok veszélyeit. Évente legalább 142 000 ember fordul orvoshoz allergiás reakciókkal vagy más mellékhatások miatt.

"A legtöbb orvos tudja, hogy mikor felesleges antibiotikumot felírnia." - tette hozzá Dr. Gershon. "Sokan azonban képtelenek nemet mondani azoknak a betegeknek, akik úgy vélik, csak az antibiotikumtól fognak meggyógyulni. Attól tartunk, hogy ezek a gyógyszerészeti marketingfogások arra bátorítják majd az embereket, hogy felírassák ezeket a szereket."

Az IDSA arra bíztatja az élelmiszerüzletek gyógyszerrészlegeit, hogy csatlakozzanak a "Használd okosan" programhoz. A CDC és partnerei felvilágosítják az egészsgéügyi szolgáltatókat az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről, illetve arról, hogy mikor használ és mikor nem. "A vásárló egészségügyi kiadásainak mérséklése nemes cél." - mondta Dr. Gershon. "Nem a megfelelő módon teszik azonban azzal, hogy ingyen kínálják az antibiotikumot. Ha az influenza elleni védőoltást kínálnák ugyanígy, azzal valóban nagy szolgálatot tennének a köz érdekében."